Baňky letos zdobí také ptačí peří

Čtyři nejnovější trendy zdobení vánočních stromečků představuje galerie Mariette ve Vizovicích.

Stejně jako v minulých letech, i letos přišli designéři a skláři na vánoční výstavu v galerii v podzámčí zámku Vizovice s novými nápady. Originální prvky zdobení jsou použity například u prvního letošního trendu Lovecká chata. Baňky jsou zdobené peřím z perliček. Je to styl inspirovaný přírodou a venkovem. Hlavními barvami jsou zelená, béžová, medová, červená. Objevuje se motiv kára, zvířecí motivy na baňkách, ozdoby ve tvaru šišky, sovy nebo ptáků s peřím.
„Druhý trend dostal jméno Zamrzlá zahrada a opravdu vypadá tak, jako by přírodu v jedné chvíli překvapila jinovatka. Barvy jsou chladně elegantní, stříbrná, bílá, ledově modrá, tyrkysová a fialková. Motivy na ozdobách znázorňují zamrzlé traviny, ojíněné větvičky, krystalky ledu na stromech. V zamrzlé zahradě opět nechybějí ptáčci. Celý tento styl je romantický a elegantní,“ uvedla autorka výstavy Iva Mynářová.

Barva zlata a mědi

Zlatý poklad si zamilují všichni vyznavači bohatého a třpytivého zdobení. V tomto trendu jsou patrné prvky orientu. Vše je blyštivé a bohatě zdobené. Klasické skleněné koule doplňují opět ptáci s pravým peřím, ozdoby ve tvaru káči nebo lampiček. Barevné ladění je dáno už samotným názvem -tedy barva zlata a mědi. Kromě toho jsou baňky bohatě posypány blyštivými flitry.
„Do současných interiérů se bude dobře hodit trend s názvem Moderní poklid. U tohoto směru zdobení je na první pohled nápadná barevná škála, která vychází z barvy fuchsií a magnolií a je kombinována s ostrou, matnou bílou. Celek má působit harmonicky, poklidně, ale velmi současně. Důležitá je struktura zdobení skleněných ozdob - jsou zde použity zvláštní vločkové posypy, které vytváří plastické vzory,“ vysvětlila Mynářová.
Každoroční trendy vánočních ozdob neurčují jejich výrobci, ale Evropská asociace floristů a výrobců dekorací. Galerie Mariette představuje v hlavním výstavním sále v každém rohu místnosti hned několik variant daných trendů.

Autíčka i sněhuláci

„Výstava by měla sloužit jako inspirace, rozhodně nejsme žádní diktátoři trendů. Každý by si měl vybrat to, co se mu opravdu líbí, bez ohledu na módu,“ podotkla Mynářová. Například dětským návštěvníkům galerie se asi nejvíc líbí pestrá ukázka malovaných skleněných postaviček. Od autíček a mašinek přes domečky, sněhuláky, Mikuláše či kominíky. Jeden malý stromeček je dokonce celý nazdobený retro ozdobami z let dávno minulých. A další menší stromek je celý obsypaný vizovickou specialitou - ozdobami s modrotiskovým vzorem, které se hodí například ke slaměným ozdobám, perníčkům nebo sušenému ovoci.
Výstavu výhradně českých a moravských vánočních ozdob doplňuje také kuchyňský koutek plný vykrajovátek, keramických mís a forem na bábovky či vánočky. A každý zde najde něco, co zpříjemní současné sychravé počasí, například terapeutická mýdla, bylinné a ovocné čaje, sirupy, likéry a další dobroty. A ke zpříjemnění výletu do Vizovic určitě přispěje i návštěva sousední čokoládovny.
Výstava v galerii Mariette v předzámčí zámku Vizovice se letos koná už podesáté. Otevřena je denně od devíti do pěti odpoledne, včetně sobot, nedělí a svátků, až do 23. prosince.