Bary v době poprohibiční: Grand Bar 2013

Sklenice s brandy, ilustrační foto

Sklenice s brandy, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Známý marketér gastronomie, vydavatel gastroprůvodců a organizátor gastroochutnávek Pavel Maurer, vyhlásil výsledky 2. ročníku ankety o nejlepší a nejzajímavější bar v Česku „Grand Bar 2013“. Současně vydal i stejnojmenného průvodce po českých „nálevnách“, podrobný výčet českých barů je i na www grandbar.cz .

Vitězem ankety se stal cognac & wine bar U staré studny (Praha – Malá Strana) specializovaný na vybrané koňaky, armaňaky a Pineau des Charentes (francouzská obdoba portského). Zvenku vypadá jako malý malostranský obchůdek, jeho sklepení ale skrývá útulný takřka starosvětský bar, jehož obsluha dá návštěvníkovi pocítit atmosféru klubu, když ne anglického, pak určitě francouzského.

Majitelka baru Tereza Křovinková spolu se sommeliérem Tomášem Kratochvílem si pro své zboží k dodavatelům v oblasti Cognac a Armangac osobně jezdí a hledají tam unikátní produkty. „Naše zkušenosti a příběhy odtamtud předáváme našim zákazníkům. Domníváme se, že právě přístup našeho personálu k nám hosty přitahuje“, říká Tereza Křivánková. Se svou sklenkou se hostovi dostane informace, od koho že nápoj pochází, jak je starý, jaký je příběh rodiny a jejího sídla, kde se vyrábí.

Pavel Maurer, autor barového průvodcePavel Maurer, autor barového průvodce | Lukas KalistaPavel Maurer na vyhlášení barové ankety

Výsledek ankety, kde byly klasické koktejlové bary jako jsou Bugsy´s nebo Tretter´s poraženy, a kde se do první desítky dostal ještě Vinograf podávající mimo jiné bio-dynamická vína (!) nebo tři kubánské bary a jeden nabízející symbiózu tvrdého alkoholu a knih, může podle nás signalizovat nové trendy v chování zákazníků nebo prostě jen změny v osobním vkusu hlasujících, kteří místo „nádražních“, ovšem věčně nabitých prostor Cloud9 dávají přednost malým útulným „špeluňkám“. Uvidíme za rok, zda jde o trend nebo o výkyv vkusu.

10 českých barů je z Prahy

1. cognac & wine bar U staré studny
2. Cotto Crudo (Four Seasons)
3. Hemingway Bar
4. Bugsy´s Bar
5. Bar and Books
6. Vinograf
7. La Case de la Habana vieja
8. La Bodeguita del Medio
9. Jazz Dock
10. Tretter´s Cocktail Bar

Jak se bary dělí

Pavel Maurer české bary dělí podle lokality i typu podniku: cocktail bar, sky bar, music bar, jazz bar, hotel bar, gay bar… Známky od 1 do 5 (jako ve škole) hodnotí kvalitu a výběr nápojů, obsluhy, interiéru a atmosféry.