Bary v San Francisku snímají kamery, které počítají ženy

bar v San Francisku, ilustrační foto

bar v San Francisku, ilustrační foto Zdroj: treehugger.com

Ve snímku Minority Report v podstatě každý ztratil své soukromí, protože kamkoliv šel, tam chytrá kamera provedla oční sken, identifikovala jej a nejbližší interaktivní displej mu zobrazil personifikovanou reklamu. Pro leckoho docela děsivá představa. Principy tohoto nápadu už ale pomalu pronikají i do současnosti. Třeba v San Francisku.

Chicagský startup SceneTap namontoval do několika barů v San Francisku webkamery, které snímají odchozí a příchozí návštěvníky. Když pod kamerou někdo projde, sejme jeho tvář a software provede analýzu jeho pohlaví. Data se uloží do databáze SceneTap.

Aplikace SceneTapAplikace SceneTap | Zive.czAplikace SceneTap (Zdroj: Ars Technica)

Výsledkem je informace, kolik je v kterém baru zrovna lidí a kolik je tam žen – ostatně to je jeden z důvodů proč pak do barů chodí muži, kteří tyto osamocené ženy zvou na drink. Živé výsledky jsou proto přístupné uživatelům stejnojmenné mobilní aplikace, kteří tak už dopředu ví, který bar praská ve švech a kde je naopak dostatek místa pro páteční jízdu.

Zastánci soukromí však bijí na poplach. I když se na veřejném internetu zobrazuje jen agregovaná informace o naplnění a genderovém složení každého z míst, kdyby SceneTap chtěl, mohl by zároveň sledovat, kam všude každý jednotlivec chodí. Zajímavá technologická vychytávka se tak pro mnohé provozovatele stala zároveň kotvou a strašákem, že přijdou o hosty a z programu naopak rychle utíkají.