Basketbalisté po sezoně hledají kouče

Basketbalisté Zlína skončili ve čtvrtfi nále play-off . Podlehli favorizovanému Jindřichovu Hradci a sezona pro ně skončila.

Zlínští basketbalisté obsadí po aktuální prvoligové sezoně sedmé místo a oproti předchozímu roku si polepší o dvě příčky. Ve čtvrtfi nále nestačili na Jindřichův Hradec, kterému podlehli 1:3 na zápasy. Přestože jsou výkony týmu příjemným překvapením, manažer klubu Zdeněk Mikel mluví o sezoně nevyužitých možností. „Letos nám sezona sedla podstatně lépe než loni a po špatném úvodu jsme nakonec mohli hrát o podstatně vyšší příčky, než jsme nakonec hráli. Prohráli jsme spoustu utkání svou nekoncentrovaností nebo kvůli neúplnému kádru. Stačilo, kdybychom po základní části skončili o příčku výš, abychom se vyhnuli Jindřichovu Hradci, který byl spolu s Chomutovem jasně nejlepším celkem soutěže,“ říká Mikel. Před sezonou zlínský manažer tvrdil, že se kvůli změně herního systému soutěž stane neregulérní. Myslí si to i po jejím skončení.
„Jelikož první liga není profesionální soutěž, pro většinu hráčů je to strašně složité, protože mají každou sobotu i neděli zápas. Mladí kluci to ještě jakž takž berou, ale pro ty zkušenější, kteří mají doma rodiny, je to velice složité. Soutěž byla pro nás mnohem více nepříjemná než v předchozích sezonách,“ tvrdí Mikel.
Před třemi lety angažoval zlínský klub trenéra Tomáše Pětivlase, jehož cílem bylo přivést vést tým mužů mezi basketbalovou elitu. Nepovedlo se to, a kouč ještě před koncem sezony odešel trénovat Svitavy do nejvyšší soutěže. „Kouči Pětivlasovi končila po sezoně smlouva. Od Vánoc jsme jednali o jejím prodloužení. Nakonec jsme mu umožnili odejít, když bylo jisté, té, že se probojujeme do playoff . Za tři roky udělal ve Zlíně spoustu práce. Myslím, že odcházel zklamaný z toho, že se nezdařil postup do nejvyšší soutěže. Měl ambice, které jsme z finančních důvodů nemohli splnit,“ míní Mikel, který dokončil sezonu na trenérském postu místo Pětivlase.
Nyní klub hledá za kouče náhradu. „Oslovili jsme několik trenérů. Máme představu o tom, jaké by měli mít zkušenosti a vzdělání. Kromě práce s prvním týmem mužů by se trenér měl věnovat i mládeži. Hledáme kouče mimo klub, dokonce i na Slovensku, ale existuje i varianta, že by to mohl být někdo z klubu. Chceme mít z čeho vybírat. Jasno budeme mít do konce dubna,“ vysvětluje manažer.
Na postup do nejvyšší soutěže ve Zlíně nemyslí. „Před třemi lety, kdy jsme o tom mluvili, jsme byli v úplně jiné finanční situaci. Před dvěma lety jsme ztratili generálního sponzora, a tím i podstatnou část rozpočtu. Kdyby k tomu nedošlo, už loni bychom do Mattoni NBL postoupili. Teď si ale nemůžeme vyskakovat,“ hodnotí aktuální stav šéf klubu.
Podle něj je jasné, že současný kádr nezůstane pro příští sezonu pohromadě. „Máme tam kluky, kteří pravděpodobně odejdou studovat mimo Zlín. Na druhou stranu se budeme snažit hledat hráče, kteří přijdou na vysokou školu do Zlína,“ uzavírá Mikel.