Basketbalistky zatím s rezervou

V loňské sezoně slavily strakonické basketbalistky bronzové medaile. Generální manažer týmu věří, že letos by se úspěch mohl opakovat.

Dámy pod strakonickými vysokými koši proplouvají letošní sezonou tak napůl. Ze dvanácti ligových celků jsou zatím na pozici s číslem sedm, na které skončily po prohraném utkání s mladoboleslavskou Slovankou v poměru 81:91 ve středu 11. ledna. Zatím si tak v základní části připsala děvčata ze Strakonic po odehraných devatenácti kolech sedmadvacet bodů.

„První polovinu základní části hodnotím jako výkony s rezervou. Trenéři mají ještě čas na reakci. Momentálně jsme na pozici, která neodpovídá kvalitě týmu. Ale loni byla situace podobná. Nyní je jasné, že budeme hrát ve slabší skupině A2,“ popisuje současný stav ženského kádru generální manažer klubu Eduard Gaisler.

Zároveň přemýšlí, na co se strakonické basketbalistky musejí připravit dál. „Čekají nás týmy ze spodní části tabulky, může to být výhoda do dalších bojů, ale do play-off budeme začínat vždy na hřišti soupeře,“ míní Gaisler.

Jihočeské sportovkyně zatím střídají dobré výkony s těmi nepříliš povedenými. Těžko říct, který zápas byl jejich nejpovedenější. „Slovo nejpovedenější je dost abstraktní. Výsledek v utkání je rozhodující. Zápasy, kde hrajeme dobře, ale prohrajeme, nelze hodnotit jako povedené. Mně osobně se nejvíce líbilo utkání na palubovce VŠ Praha, kde jsme oplatili soupeři porážku z prvního kola. Pokud bychom udrželi tuto sportovní formu, můžeme hrát opět o medaile,“ je si manažer vědom.

Debakl s USK

Na druhé straně ale stojí utkání s naprostými favority soutěže, jakými jsou týmy USK Praha či Frisco z Brna. V sedmém kole hráčky USK nadělily Strakonicím výprask 101:53. Zápas s Friscem pak prohrály 71:116.

„Tyto dva euroligové týmy jsou výkonnostně v jiném měřítku. Pro naše holky je to ale dobrá zkušenost hrát proti hráčkám z reprezentace nejen české, ale i ze Spojených států amerických,“ tvrdí Gaisler.

Naopak nabádá své svěřenkyně před souboji v play-off . „V tuto chvíli bych nejmenoval nejlepší holky. Jednotlivé hráčky vědí, co se od nich očekává. Rozhodne týmová chemie. Věřím jim. Chleba se bude lámat v prvním kole play-off,“ říká manažer s tím, že ve strakonickém ženském ligovém týmu mají šanci ukázat, co v nich je, i mladé basketbalistky.

Podle Gaislerových slov ale juniorky nemají lehké prosadit se do kádru A týmu, i když strakonická líheň talentů má dlouhou historii. „Každá mladá hráčka, která dostane šanci nastoupit do utkání, to musí brát jako výzvu,“ nabádá vedoucí strakonického celku basketbalové mládí.

Cenné posily

Do závěrečných bojů pod vysokými koši se hlásí do Strakonic dvě posily. „Vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu Míši Uhrové a docházkové absenci Jitky Musilové, která pravděpodobně v týmu ukončí působnost, jsme angažovali slovenskou dvaadvacetiletou rozehrávačku Dianu Beňuškovou. Přišla z klubu Cassovia Košice. Další hráčkou, která se objevila v utkání proti Slovance, je Martina Litošová,“ říká Gaisler.

Litošovou fanoušci znají jako Hůlkovou, což bylo její jméno, než se provdala. Je to strakonická odchovankyně. „Po domluvě s trenérkou jsme ji přeřadili z B týmu první ligy do áčka,“ vysvětluje generální manažer Gaisler.

Na začátku února bude pořádat právě strakonický basketbalový tým Czech Coal Aldast Strakonice turnaj Final 6 Pohár České pošty. Ke čtvrtfi nále nastoupí týmy ve čtvrtek 2. února. To se týká čtveřice Kara Trutnov, Valosun Brno, VŠ Praha a Sokol Hradec Králové. Zbývající dva účastníci Final 6, loňští finalisté Frisco Brno a ZVVZ USK Praha, zasáhnou do bojů až v pátečním semifi nále.