Beckettův rukopis v ceně výtvarného díla: 30 milionů

Rukopis románu Samuela Becketta

Rukopis románu Samuela Becketta Zdroj: CTK

Rukopisy prvního románu irského spisovatele a dramatika Samuela Becketta byly dnes vydraženy v Londýně za skoro milion liber (30 milionů Kč). Splnil tak očekávání aukční síně Sotheby's. Kupcem se stala Univerzita v Readingu na jihu Anglie.

„Jde nepochybně o nejdůležitější rukopisy kompletního románu moderního britského nebo irského spisovatele, který se objevil v aukci za mnoho desetiletí,“ řekl odborník dražební společnosti na literaturu Peter Selley. Univerzita za rukopisy zaplatí 962 500 liber. Sotheby's odhadla výnos na 800 000 až 1,2 milionu liber.

Rukopisy sestávají z šesti sešitů, v nichž je děj mnohokrát revidován. Jsou v něm i různé čmáranice a také karikatury dalšího irského spisovatele Jamese Joyce a také britského komika Charlieho Chaplina, kteří měli velký vliv na Beckettovu tvorbu. Román napsal Beckett mezi srpnem 1935 a červnem 1936, kdy podstupoval psychoanalýzu.

Rukopis románu Samuela BeckettaRukopis románu Samuela Becketta | CTKRukopisy sestávají z šesti sešitů, v nichž je děj mnohokrát revidován