Benátky stagnují, střelci pálí slepými

Benáteckým fotbalistům se nedaří, prohráli už čtvrtý zápas v řadě. Naposledy s nováčkem z Kutné Hory.

Krajský přebor je soutěž, která balancuje na pomezí mezi amatérským a profesionálním fotbalem. Na hřištích je přesto vidět zaujetí pro hru a zápasy jsou bohaté na góly.

Zase bez bodů

Benátky vstoupily do sezony úspěšně, v prvních šesti kolech získaly jedenáct bodů. Jenže nyní mají za sebou deset zápasů a bodů pořád stejně. „Vstup do sezony se nám hodnotí velmi špatně. Mysleli jsme, že získáme víc bodů. Hlavně domácí ztráty nás mrzí. Musíme se více rvát o výsledek,“ říká důrazně trenér Zdeněk Doležal.

Mizerný poločas

Naposledy benátečtí fotbalisté zaváhali na domácím trávníku proti Kutné Hoře, která je v soutěži nováčkem. Strhující utkání se hrálo za krásného počasí a diváky muselo bavit. Viděli pořádnou porci gólů, avšak většina z nich skončila k jejich nespokojenosti za zády domácího brankáře Josefa Bejra. Souboj sousedů z tabulky ovládli hosté hokejovým výsledkem 5:3.
Už první poločas o osudu zápasu více než napověděl. Domácí vlétli do utkání a chtěli se předvést útočnou hrou, což se jim hrubě vymstilo. Gól nedali ani jeden, zato dvakrát inkasovali vinou skvěle sehraných akcí Kutné Hory.
„Dělej trojka, dělej! Stejně dostanete tři góly,“ pokřikuje jeden z domácích příznivců na zdržujícího kutnohorského hráče, „pojďte kluci, ta pětka tady vzadu je taky nulová!“ ozývá se odjinud. Právě obránce „nulová pětka“, vlastním jménem Radovan Klička, rozehrává z poloviny hřiště svěží kombinaci, která končí třetím míčem v síti Benátek. Klička se z poloviny hřiště otáčí směrem k provokujícímu divákovi a třemi vztyčenými prsty doplněnými kousavým úšklebkem vrací úder. První pětačtyřicetiminutovka končí pro domácí pohromou.
„Bylo na nás vidět, že hrozně chceme vyhrát. Jenže soupeř byl efektivnější a ze tří šancí dal tři góly, to je potom těžké,“ lituje Doležal.
Deset minut po přestávce snižuje hlavou Karel Kozma a Benátky cítí šanci. O šest minut později se však v jejich obraně objevuje další okénko a kutnohorský Jakub Vančura neváhá a vrací svému týmu třígólové vedení.
Rozmrzelí fanoušci, kteří postávají poblíž volejbalového hřiště, váhají, jestli dál sledovat fotbal, nebo podpořit půvabné ženy soupeřící přes síť.

Dvě branky za minutu

Čtvrt hodiny před koncem pokračuje přestřelka dalším gólem Kozmy, který částečně napravuje své chyby z prvního poločasu.
Rozehrávka, bum, prásk! 5:2 pro hosty. Vančura právě zkompletoval hattrick. Asistent trenéra Vladislav Nejedlý se bezmocně opírá zády k hřišti o střídačku a hledí do stráně nad hřištěm.
Poté, co Aleš Kohout upravil na 3:5, zvolá Nejedlý k tribuně trpce na hlasatele: „Připrav se, Mirku. Dostaneme dalšího. Mýlil se, výsledek vydržel až do konce.
„Nevím, co s námi je. Asi na nás leží psychická deka. Z ničeho nic se nám přestalo dařit,“ konstatuje trenér Doležal. K dalšímu utkání jedou Benátečtí 16. října do Libiše. „Potřebujeme se chytit nějakým výsledkem, který nás nabudí k lepším výkonům a pomůže nám psychicky. Musíme zlepšit defenzivu, hlavně tam nás tlačí bota. Také musíme vytvářet větší tlak na soupeřovu obranu,“ říká kouč Doležal. Jeho tým ulehčoval hostující obraně práci zbytečně kostrbatou kombinací a jen ojedinělou střelbou. „Otázkou je, jestli u případné změny ještě jako trenéři budeme,“ dodává Doležal.

Benátečtí střelci

v deseti kolech krajského přeboru nastřílely Benátky šestnáct gólů, dvakrát vyšly střelecky naprázdno
3 branky: Korec Martin, Kohout Aleš
2 branky: Karásek Milan, Korejza Milan, Kopecký Petr, Kozma Karel
1 branka: Šimek Radek, Skramužský Jakub