Benedikt XVI. dostal nový papamobil, opět od Mercedesu

Papež Benedikt XVI. a šéf Daimleru Dieter Zetsche

Papež Benedikt XVI. a šéf Daimleru Dieter Zetsche Zdroj: Vatikan

Papež Benedikt XVI. a jeho nový papamobil
Papež Benedikt XVI. a jeho nový papamobil
Papež Benedikt XVI. a šéf Daimleru Dieter Zetsche
Papež Benedikt XVI. a jeho nový papamobil
4
Fotogalerie
Papež Benedikt XVI. dostal nový papamobil, speciálně upravený bílý Mercedes Benz třídy M. Předal mu ho v pátek ve vatikánských zahradách osobně šéf koncernu Daimler Dieter Zetsche. Hlava římskokatolické církve bude mít vůz k dispozici opět ve dvou identických exemplářích.

Specialisté německé automobilky pracovali na automobilu pro papeže téměř rok. Benedikt XVI. se v něm poprvé projede už dnes při přesunu ke Španělským schodům v centru Říma, kde se zúčastní slavnosti k svátku Neposkvrněného početí Panny Marie.

Benedikt XVI. bude kratší přesuny po zemi absolvovat opět ve větším pohodlí díky řadě technických vylepšení. Nástavba z neprůstřelného skla, v níž papež sedí, je o 40 centimetrů vyšší než u předchozího typu. Chybět nebude elektricky nastavitelné křeslo a vysunovací schody, které 85letému papeži usnadní vystupování a nastupování.

Osvětlení kabiny bude čerpat energii ze solárních panelů na střeše. Vzhledem k pancéřování vůz váží pět tun. Pohání ho benzinový motor o výkonu 400 koňských sil. Daimler nesdělil, kolik vůz stojí, ani zda za něj Vatikán vůbec musel zaplatit. Papežové jezdí v mercedesech už od roku 1930.