Bentley Mulsanne Diamond: na počest Jejího Veličenstva

Originál z vozů série Mulsanne Diamond Jubilee dělají především specifické emblémy.

Originál z vozů série Mulsanne Diamond Jubilee dělají především specifické emblémy. Zdroj: Autorevue.cz

Bentley Mulsanne Diamond Jubilee bude představen v Pekingu.
Bentley Mulsanne Diamond
Bentley Mulsanne Diamond
Bentley Mulsanne Diamond
Bentley Mulsanne Diamond
10
Fotogalerie
U nás to zní jako výrok z pohádky, v Albionu však jako racionální konstatování skutečnosti.

Automobilka Bentley, součást německého koncernu VW Group, v poslední době citelným způsobem „tlačí“ svůj prestižní sedan Bentley Mulsanne představený neoficiálně v roce 2009 na soutěži elegance v kalifornském Monterey. Důkazem toho se staly také omezené edice Bentley Mulsanne Theater/iPad a Bentley Mulsanne Mulliner Driving Specification představené na letošním autosalonu v Ženevě.

Zřejmě jen málokterý Číňan tuší, že existuje nějaká Velká Británie s nějakou královnou Alžbětou II. v čele. Přesto právě na nadcházejícím autosalonu v Pekingu hodlá automobilka Bentley představit limitovanou edici sedanu Mulsanne Diamond Jubilee připomínající britskou královnu Alžbětu II., jež letos slaví 60 let na trůnu commonwealthu čítajícího 16 zemí světa.

Vozů Bentley Mulsanne Diamond Jubilee vznikne přesně šest desítek, vždy jeden za každý rok vlády Jejího Veličenstva. Volba čínské metropole coby místa světové premiéry nebyla nijak náhodná. Čína se totiž stala největším odbytištěm automobilky Bentley, která zde za první pololetí letošního roku zaznamenala prodej 1 664 vozů, což znamená meziroční nárůst o plných 85 procent.

Ale zpět k samotné novince Bentley Mulsanne Diamond Jubilee, kterou připravilo oddělení Mulliner. Ta se zvenčí vyznačuje speciálním lakováním karoserie kombinovaným s černou střechou či emblémy „B“ na posledních sloupcích, uvnitř pak rozšířenou škálou standardní výbavy a zlatými nápisy Diamond Jubilee doplněnými symbolicky pojatými kresbami královského kočáru.

Na pohonné jednotce se nic nezměnilo. Pod přední kapotou se tedy skrývá osmiválec s objemem 6,75 l a přeplňováním dvojicí turbodmychadel, který dosahuje výkonu 512 koní (377 kW) a točivého momentu 1 020 Nm již při 1 750 ot./min., který se skrze osmistupňovou automatickou převodovku ZF přenáší na kola zadní nápravy.