Berdych letos skončí jako sedmý hráč světa

Tomáš Berdych

Tomáš Berdych

Český tenista Tomáš Berdych došel na londýnském Turnaji mistrů do semifinále, kde nestačil na Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu. Berdych byl v semifinále Turnaje mistrů prvním českým hráčem po 20 letech a teprve druhým v historii po Ivanu Lendlovi.

Český hráč zakončí letošní sezonu jako světová sedmička. V Londýně si díky účasti a dvěma vítězstvím ve skupině vydělal 360 tisíc dolarů, za celou sezonu si přišel zhruba na 2,25 milionu dolarů.

Boj o finále se stal jednoznačnou záležitostí francouzského tenisty. Berdych uznal, že podal horší výkon než jeho soupeř. Přesto byl s turnajem spokojen. „Jsem rád, že jsem se poučil z loňských zkušeností, které se mi letos podařilo zužitkovat, a bylo z toho semifinále,“ citovala českého hráče ČTK.

Berdycha nyní čeká odpočinek, ale ne příliš dlouhý. Již brzy se začne připravovat na příští sezonu, která pro něj začne nezvykle brzy. Počátkem roku ho čeká Hopman Cup v Austrálii. Turnaj, na němž bude reprezentovat Česko společně s Petrou Kvitovou. „Vzhledem k tomu, že to je třetí sezona, která neměla žádnou pauzu, tak nejlepší příprava pro mě je dobře si odpočinout,“ řekl Berdych. Součástí příští sezony bude i olympijský turnaj.
Turnaj mistrů rozhodl o definitivní podobě světového žebříčku. Jako jednička zakončí letošní rok Srb Novak Djoković. Ten mimo jiné vyhrál i tři grandslamy.

Dvojkou zůstane Rafael Nadal. Španěl letos vyhrál French Open, jinak ale zůstal za očekáváním. V Londýně skončil už v základní skupině.

Na třetí místo se vrátil Švýcar Roger Federer, jenž zažil nejhorší sezonu od roku 2004. Federer nevyhrál ani jeden grandslam. Ke konci sezony se však zlepšil, což potvrdil už svým šestým vítězstvím ve finále Turnaje mistrů. Francouze Tsongu porazil 6:3, 6:7 a 6:3.