Berdycha nepustil v Paříži do finále Federer, odveta může přijít v Londýně

Tomáš Berdych

Tomáš Berdych

Tenista Tomáš Berdych si o svůj druhý titul z turnaje Masters v Paříži nezahraje. Vítěz soutěže v hale Bercy z roku 2005 podlehl v dnešním semifinále skvělému Rogeru Federerovi ze Švýcarska 4:6 a 3:6. "Troufám si říci, že to, co Roger převáděl na kurtu, ho zdobilo v době, kdy okupoval první místo na světě. Byl to starý dobrý Roger," řekl Berdych Radiožurnálu.

„To je pro mě kompliment, protože Roger Federer z minulosti prohrál pět zápasů za rok a vyhrál jich devadesát, nebo osmdesát,“ reagoval Švýcar a soupeři pochvalu oplatil. „Myslím, že bojoval opravdu dobře, přestože jsem mu toho moc nedovolil,“ dodal.

Třicetiletý Federer porazil Berdycha za hodinu a dvacet minut a při své deváté účasti v hale Bercy si zahraje ve finále poprvé. Jeho soupeřem bude buď domácí Jo-Wilfried Tsonga, nebo John Isner z USA.

Na českém hráči, který si už dříve v Paříži zajistil účast na Turnaji mistrů, se zřejmě podepsala páteční více než tříhodinová bitva s Britem Andym Murrayem. Zápas s Federerem ztratil při nástupech do setů - v prvním i druhém si v úvodní hře prohrál podání, o které přišel ještě čistou hrou i v posledním gamu zápasu.

„Škoda začátků. Kdyby se mi aspoň v jednom podařilo udržet servis, mohlo to vypadat jinak, protože pak se mi gamy dařilo uhrávat a třeba by nějaká šance přišla. Vstupy do setů měl vynikající a potom mi nedal šanci,“ řekl Berdych.

Šestnáctinásobný grandslamový vítěz Federer, povzbuzený titulem v Basileji, předváděl divákům ukázky ze své tenisové geniality. Především z forhendu působil skoro neomylně a přesnými míči dostával Berdycha pod velký tlak. Navíc výborně podával a českou jedničku nepustil k jedinému brejkbolu.

Šestadvacetiletý Berdych prohrál s bývalou světovou jedničkou podesáté ze čtrnácti vzájemných zápasů. Znovu se mohou potkat na Turnaji mistrů v Londýně (od 20. listopadu), který bude rozlosován již v pondělí.

„Neuvěřitelně se do Londýna těším, protože pojedu v jiné pozici než loni. Letos jde všechno líp,“ řekl Berdych, který vyrazí do Británie ve středu. „Teď si dám pád dnů odpočinek a tělo trochu do pořádku. Není potřeba se honit s tréninkem, ale je třeba nabrat sílu a mít chuť, aby se člověk cítil dobře na dvorci,“ prohlásil.