Beroun letos navštíví hrnčíři a Přemysl Otakar II.

V roce 2011 se obyvatelé Berouna mohou těšit na řadu kulturních akcí. Týdeník Sedmička zjišťoval, jaké budou.

Ať už to jsou hrnčířské trhy, hudební festival Berounské Letorosty nebo Talichův Beroun, bez některých událostí si královské město lze jen těžko představit. Každý rok si je nenechá ujít řada návštěvníků, kteří se i letos mají na co těšit.

Jednou z prvních větších akcí bude předávání výročních cen Trilobit za audiovizuální tvorbu. To se uskuteční 29. ledna v městském kině pod taktovkou režiséra Martina Skyby. Příchozí čeká dopolední blok pro děti, promítání vítězných pořadů loňského roku a samotné vyhlášení letošních cen, které bude poprvé moderovat Josef Vomáčka.

Kromě cen Trilobit Beroun 2010 porota udělí také čestná uznání a Cenu Vladislava Vančury, kterou loni získal kameraman Miroslav Ondříček.

Masopustní veselí

O měsíc později, v sobotu 26. února, se v Berouně uskuteční tradiční masopust, který se bude konat už podesáté. Organizace se tentokrát ujal Martin Tuček, člen Herců 1. generace. Podle něj nebude chybět průvod masek a vystoupení berounských kapel.

„Do masopustního veselí chceme zapojit také většinu obyvatel, a tak v úvodní části programu plánujeme žertovné soupeření dvou družin masek, které budou mít za úkol získat mezi lidmi podporu pro svoji skupinu,“ popisoval Martin Tuček s tím, že po průchodu náměstím se obě skupiny shromáždí v prostoru před pomníkem Jana Husa, kam se dostaví i starosta Berouna. Ten předá maskám na jeden den vládu nad městem.

Zatímco začátek března bude patřit už jedenáctému ročníku Městského bálu, v dubnu se v Berouně uskuteční Velikonoční trhy, které jsou v plánu od 20. do 23. dubna. Ten samý den se pak mohou sportovci těšit na oblíbený Běh přes Městskou horu.

Poctivá řemesla

Začátkem května do Berouna přijedou hrnčíři a řemeslníci, a to nejen z různých koutů Česka, ale i ze zahraničí. Kromě tradiční keramiky budou k vidění a ke koupi také kožené výrobky, kovové šperky, svíčky a mnoho dalšího.

„Do května se ještě vypravíme do Polska nebo do Německa, odkud chceme pozvat někoho nového a originálního. Chceme mít v Berouně skutečná řemesla a ne komerci, což se nám zatím daří. Myslím, že mohu prozradit, že letos přijede například paní, která dělá pečetidla, a i v dnešní době s nimi má velký úspěch,“ řekl organizátor hrnčířských trhů Vladimír Izbický, který by rád pozval ještě šikovného brašnáře. Akce bude jinak v klasickém duchu. „Myslím si, že žádné změny nejsou potřeba. Trhy se lidem líbí takové, jaké jsou, a až to přestane fungovat a návštěvníci nebudou jezdit, přistoupíme k novinkám,“ dodal Izbický.

Květen ale nebude patřit jen tradičním hrnčířským trhům, ale také vodáckému maratonu na řece Berounce. Druhé skateboardové závody v berounském skateparku, které budou spojené s rockovým koncertem, by se pak měly konat v druhé polovině května. Další maraton, tentokrát BikeMaraton pro cyklisty, se uskuteční v červnu.

Příjezd krále

I letos si obyvatelé připomenou výročí založení města, a proto do Berouna opět zavítá král Přemysl Otakar II. Právě z jeho listiny totiž pochází první písemná zmínka o městě.

„Myšlenka připomenutí založení města nás napadla při naší první účasti na Královském průvodu na Karlštejn. Původně jsme zvažovali vítání Karla IV., které se skutečně po jeho návratu z korunovace císařem v Římě roku 1355 v Berouně uskutečnilo. Nakonec jsme se ale přiklonili k události starší a pro město významnější, a to k první písemné zmínce o něm, která je z roku 1265,“ vzpomínal starosta města Tomáš Havel. Obyvatelé Berouna si letos připomenou 746 let od založení města, a to v rámci akce Berounské hradby.

Na podzim se do Berouna opět sjedou hrnčíři, kteří se představí na Husově náměstí 10. a 11. září. Půjde o 15. ročník s bohatým doprovodným programem, vinařským koutkem a stylovým občerstvením. Stejný víkend bude patřit Dnům evropského dědictví, jejichž součástí budou závody dračích lodí Berounský drak 2011.

Ani v letošním roce nebudou na programu kulturních akcí chybět Berounské Letorosty. Hudební festival se uskuteční 17. září pod záštitou senátora Jiřího Oberfalzera. Stejně jako loni mají návštěvníci vstup zdarma, a přesto opět podpoří některou z berounských neziskových organizací například pokud si zakoupí takzvané fair trade nápoje. Organizátoři se tak rozhodli vzhledem k propočtu nákladů na minulé ročníky.

„Náklady na výběr vstupného byly velice vysoké, protože jsme do nich museli započítat promo akce, marži předprodejů, profesionální ochranku a oplocení areálu,“ uvedl Jiří Chvojka z agentury, která festival již několik let zajišťuje. Organizátoři si jsou vědomi toho, že lidé raději utratí peníze za požitky přímo na místě, a proto rozšířili nabídku toho, co si mohou na akci koupit.

„Na finální soupis interpretů, kteří na festivalu vystoupí, je ještě brzy. Přesto mohu prozradit, že účast zatím přislíbili Tři sestry, Anna K. a Vítkovo kvarteto,“ řekl Jiří Oberfalzer.

V říjnu si opět přijdou na své milovníci vážné hudby. Čekat na ně bude šest koncertů v rámci hudebního festivalu Talichův Beroun, který potrvá do 15. listopadu. Pak už bude na řadě zahájení adventu a vánoční trhy na Husově náměstí.