Beroun přijde o jednu rychlou sanitku

Dosud rychlou zdravotnickou pomoc zajišťovaly ve městě dvě sanitky. Teď však berounská záchranka o jeden vůz přišla.

Zákonem stanovenou patnáctiminutovou časovou lhůtu pro dojezd sanitky k pacientovi záchranáři z berounské stanice rychlé záchranné služby (RZS) stíhali dosud bez problémů s pomocí dvou sanitních vozů.
Avšak vedení Středočeské záchranné služby v Kladně nechalo zřídit nové stanoviště ve Zdicích a právě tam se jeden sanitní vůz z Berouna přestěhoval.
Zatímco obyvatelé Zdic považují tento krok za přínos, někteří obyvatelé Berounské kotliny mají naopak obavy, že k nim bude mít v případě potřeby zdravotnická posádka o dost delší cestu. „Jediná sanitka v Berouně bude těžko stíhat transporty pacientů, takže k akutním případům budou muset dojíždět záchranáři ze vzdálenějších stanovišť. Jedna sanitka na dvacetitisícové město je skutečně málo. Pracoval jsem ve zdravotnictví a můžu to posoudit. Naprosto bych chápal, pokud by z toho byli sami záchranáři rozpačití,“ komentoval změnu třicetiletý Václav Sloup z Králova Dvora. Stanici ve Zdicích zřídilo vedení středočeské záchranky v rámci úspor v areálu bývalých zdických kasáren u nádraží.
Sanitka by odtud měla krýt lokalitu od západní poloviny Berouna přes Zdice až k Hořovicím, zatímco berounská posádka bude mít na starost Beroun na levém břehu řeky s obcemi východně a severně od města.

Záchranku ve Zdicích nechalo vedení středočeské záchranky zřídit podle modelu rendez-vous. To je systém, který podle odborníků zlepšuje způsob neodkladné péče. Posádka s lékařem v osobním voze je na místě rychleji než záchranáři s dodávkou. Ti mají po lékařské první pomoci za úkol ošetřeného pacienta transportovat do nemocnice. Zatímco nové osobní auto pro lékaře už stojí ve Zdicích, na novou sanitku s personálem pro nonstop provoz nemá vedení středočeské záchranky prostředky. Proto odsune do Zdic jednu sanitku z Berouna.
„Proběhne to v rámci budování zmíněného rendez-vous systému. Berounsko tedy v zásadě o posádku nepřijde, naopak, bude posilněno o nové výjezdové stanoviště,“ uvedla ke vzniklé situaci mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková.
Středočeská záchranka zřídila nové stanoviště v areálu bývalých zdických kasáren u vlakového nádraží. Při výjezdu odtud k nájezdu na dálnici D5 bude muset posádka absolvovat více než tříkilometrové „trestné“ kolečko přes křižovatku u stašovské obalovny, což je delší trasa, než jaká dělí od nájezdu na dálnici záchranáře v Berouně.

V krizi s výpomocí

„Pokud bude sanitka na výjezdu někde ve Žloukovicích a stane se něco třeba v Nižboru, bude tam muset vyrazit sanitka nejspíš z Rudné, neboť ze Zdic od nádraží je to hodně z ruky a patnáctiminutový limit bude dost šibeniční,“ řekl jeden ze záchranářů, který raději nechtěl zveřejnit své jméno.
Výpomoc z jiných stanovišť je u záchranářů běžná. A v Berouně bude nejspíš stále častější.
„Občas míváme v terénu všechno, co máme k dispozici,“ řekla primářka berounských záchranářů Mária Veselá.

Čas zabírají transporty

Naposledy se tak stalo zhruba před třemi týdny. „Jeli jsme k převrácenému autu s ukrajinskou značkou, neboť nám bylo hlášeno několik zraněných a do sanitky se vejde jen jeden. U druhého zraněného však nebyl okamžitý transport nutný,“ uvedla jedna z berounských záchranářek, která také chtěla zůstat v anonymitě. Další záchranář pak vzpomenul na měsíc starý případ. To byla souhra nešťastných událostí extrémní. První posádka vyjížděla k pacientovi s nevolností, ve stejném okamžiku kolaboval ve druhé sanitce muž s infarktem a do toho bylo třeba vyrazit do Zahořan k dítěti, zraněnému pádem na hlavu.
Kromě akutních výjezdů navíc často blokují sanitky transporty nemocných mezi zdravotnickými zařízeními. „Když vezeme pacienta do nemocnice v Praze, sanitka je na hodinu a půl mimo. Tyto transporty tvoří asi deset procent všech našich výjezdů,“ řekla dále Mária Veselá.
Před dvěma lety plánovalo vedení Středočeského kraje na svém území devět nových stanovišť. Se zřízením základny ve Zdicích tehdy nepočítalo. „Věřím propočtům odborníků z vedení a pevně doufám, že tento systém záchrannné služby bude efektivní,“ dodala Veselá.
Uvedené změny v systému zajištění první pomoci pro občany Berounska platí od prvního dubna.