Berouňáci stále fandí cyklokrosu

Medailista z mistrovství světa v cyklokrosu Tomáš Port si do pokračování seriálu Sedmičky přizval k rozhovoru svého někdejšího soupeře ze závodních tratí Martina Raufera.

Oba bývalí juniorští reprezentanti Československa v cyklokrosu jsou odchovanci berounské cyklistiky. Po letech se sešli ve sportovním centru Eden, aby před víkendovým mistrovstvím světa v cyklokrosu v Táboře zavzpomínali na doby své dorostenecké slávy.

Na cyklokros chodilo tehdy víc lidí než dneska na fotbal a hokej dohromady. Závody v Králováku nebo ve Zdicích přenášel vždy v přímém přenosu jeden ze dvou programů Československé televize, pamatuješ Martine?
To jo, a taky vzpomínám na to, jak jsme spolu na soustředění nároďáku čekali na nominaci pro mistrovství světa a já kvůli tomu prošvihl svůj maturák. V televizi dávali zrovna Štvance a my měli děsný nervy

Tehdy nás stávalo na startu třeba 240, dneska závodí jen pár desítek jezdců… Úpadek je všude. Vezmi si třeba Sáblíkovou. Jezdí jich dvanáct na světě a všichni se z toho můžou zbláznit.
To mě taky štve, nic proti „Sáblici“. Určitě je namakaná, ale… No právě. Je to sympatická holka, ale novináři její výsledky strašně zveličují. Nevidí, že to nemá prakticky žádnou odezvu. Nikdo kvůli jejím výsledkům nezahodí cigáro a nenazuje dlouhé nože, aby kroužil po ledě doleva jako Sáblíková. Není za tím byznys, životní styl ani masová vlna mladých či starších následovníků.

Myslíš to tak, že na cyklistiku navazuje spousta dalších věcí?

Přesně! Cyklostezky, prodeje kol, role kola v dopravě. Je to živobytí pro stovky lidí. Kolo má každý. Když se děcka zhlédnou ve Štybarovi, až třeba v neděli vyhraje, budou chtít ven a budou chtít jezdit. Jako po Naganu chtěli všichni do brány jako Hašan. Nikdo nechce být jako Sáblíková. Koho by to taky bavilo? Cyklistiku v Česku provozuje víc lidí než je hráčů hokeje, fotbalu a všech míčových sportů dohromady.
Loni bylo na mistrovství světa v cyklokrosu v Nizozemsku šedesát tisíc lidí. Bojím se, že v Táboře budou čeští fanoušci v oslabení. To je fakt. Česká cyklistika má z posledních let mistry světa Prokopa, Huříkovou, Štybara a navíc Kreuzigera či Kateřinu Nash. Jenže to ví málokdo. Chybí popularizace. Když v lednu vyhráli dva Češi závody světového poháru v cyklokrosu, TV Nova to nedala ani do zpráv. V Americe je cyklokros lidová zábava jako u nás Velká Kunratická nebo Jizerská padesátka. A v Beneluxu je Štybar celebrita srovnatelná s Armstrongem…

Martine, potkáme se v Táboře? Pomáhám týmu Prodoli, jestli to dobře dopadne budeme mít na startu Mengera ve třiadvacítce a Ausbuhera v Elite…

a Ausbuhera v Elite… Budu tam. Když jsem vedl reprezentaci horských kol, Kateřina Hanušová, dnes provdaná Nash, byla tehdy druhá v juniorkách na mistrovství světa. Letos je favoritka na titul v Táboře. Budu jí 31. ledna hodně fandit. A doufám, že tam uvidím dost Berouňáků. Aspoň ty, co chodili na cyklokros na nás.