Beseda s fyzikem Janouchem a literátem Vaculíkem přiblíží jejich dopisy

František Janouch (vlevo) a Ludvík Vaculík

František Janouch (vlevo) a Ludvík Vaculík Zdroj: Mlada fronta

Besedu s fyzikem a zakladatelem Nadace Charty 77 Františkem Janouchem a spisovatelem Ludvíkem Vaculíkem pořádá ve středu 28. 11. od 19 do 21 hodin v pražské Galerii Montmartre vydavatelství Mladá fronta. Beseda se známými intelektuály se koná při příležitosti vydání knihy s názvem Korespondence Janouch / Vaculík. Publikace shrnuje dopisy, které si oba muži vyměnili během minulého režimu, v němž hranice se západní Evropou byla zároveň hranicí mezi svobodou a nesvobodou názorů a slova.

V archivu Františka Janoucha a Nadace Charty 77 se zachovalo několik tuctů dopisů, které si vyměnili spisovatel Ludvík Vaculík a fyzik František Janouch. Janouch založil v roce 1978 Nadaci Charty 77, kterou vede až do dnešního dne.

Kniha Korespondence Janouch/VaculíkKniha Korespondence Janouch/Vaculík | Mlada fronta

Nadace Charty 77 významně podporovala desítky čs. intelektuálů a pomáhala při zveřejňování jejich tvorby. Korespondence je nejen poutavým čtením, ale přináší i zajímavá svědectví o intenzivní spolupráci mezi exilem a domovem. Svědčí i o tom, že ani tvrdý policejní útlak nedokázal zlomit vůli intelektuálů ke svobodě v okupovaném Československu.

František Janouch a Ludvík Vaculík budou během besedy své tehdejší dopisy znovu číst a komentovat. Akci pořádá vydavatelství Mladá fronta ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla, besedu bude moderovat literát Jáchym Topol.