Besser: Šestnáct let v čele Berouna mi dalo dostatečnou průpravu

Prezident Václav Klaus v úterý dopoledne na Pražském hradě na návrh premiéra a předsedy ODS Petra Nečase jmenoval novou vládu Česka a ministrem kultury se stal berounský starosta Jiří Besser. Kultuře se šéfovat nebojí, i když se spíše považuje za manažera.

V jeho kanceláři na berounské radnici jsme si krátce povídali pouhou hodinu před tím, než měl usednout do křesla v rozhlasovém studiu v Praze. Při rozhovoru pro týdeník Sedmička se Jiří Besser zmínil také o tom, že v poslední době shodil pět kilogramů a že teď skoro neví, kde mu hlava stojí. Nominace na post šéfa ministerstva kultury podle něj totiž přišla o týden dřív, než původně počítal.

Jste vyhlášený sportovec, nesedělo by vám více ministerstvo školství než kultury? Proč školství? Sport je můj koníček. Věnuji se mu ve svém volném čase. Myslím, že jsme společně s berounským místostarostou Tomášem Havlem a vůbec s celým týmem na radnici prokázali dostatečnou schopnost rozvíjet kulturu ve městě, za což Beroun také získal ocenění historické město uplynulého roku. Jsem přesvědčený, že pokud budu jmenovaný ministrem kultury, budou mi tyto zkušenosti k užitku i na ministerstvu. Řídit město je skutečně velký holding a šestnáct let v jeho čele mi dalo, myslím, dostatečnou průpravu, abych tuto výzvu zvládl se ctí.

Už víte, co uděláte jako první, až usednete do ministerského křesla? V noci jsem přiletěl ze Švédska, kde jsem zařizoval věci kolem mistrovství světa v in-line hokeji, které se tento měsíc koná v Berouně. Odpoledne (rozhovor vznikal 5. července – pozn. red.) jsem na Radiožurnálu, v neděli v televizních Otázkách Václava Moravce. Jsem vážně v jednom kole a nerad bych dělal ukvapené závěry dřív, než budu skutečně jmenovaný a dřív, než se stihnu seznámit s tím, co mne vlastně čeká. Dejte mi trochu času. Nebylo by moudré dělat ukvapené závěry, proto nic konkrétního zatím říkat nebudu. Byť už nějaké představy pochopitelně mám.

Přemýšlel jste o tom, že vyměníte náměstky za lidi, s nimiž jste spolupracoval? Nominaci na ministra přijímám s pokorou. Vláda Jana Fišera odvedla podle mého dobrou práci. Určití lidé se nicméně nabízejí. Jednou z věcí, které budou nezbytné, bude personální audit. V tomto případě budu chtít, aby ho udělali moji lidé. Když říkám moji lidé, myslím tím ty, s nimiž jsem dříve spolupracoval a za tu dobu jsem zjistil, že se na ně mohu spolehnout.

Budete řešit protesty hudebníků České filharmonie, kterým se nelíbí, že novým ředitelem byl bez konkurzu jmenovaný Václav Kasík? Když je do vedení filharmonie bez výběrového řízení jmenovaný člověk, který předtím dlouhodobě marodil při řízení jiné instituce a kvůli tomu tuto funkci prakticky nevykonával, tak je to přinejmenším podivné. Bude vypsané nové výběrové řízení, do kterého se samozřejmě může přihlásit i pan Václav Kasík. Budeme také vyhodnocovat, jakým způsobem bylo udělané výběrové řízení na místo šéfa Národní galerie, a je docela možné, že necháme tento konkurz opakovat.
A teď se budu muset omluvit, za necelou hodinu musím být v centru Prahy a všude hlásí zácpy.