Bez lístku zůstane auto za mřížemi

Nový parkovací dům Na Rychtářce je zajímavá stavba. Řidiči si sem ale zatím cestu moc nenašli.

Ještě před dvěma lety bylo hlavně ve všední dny téměř nemožné najít v lokalitě zvané Rychtářka volné místo k parkování. Po dvou letech se ale prostranství upravené pro stání aut k nepoznání změnilo.
Pražská firma Hermosa Real Eastate tu postavila parkovací dům a provozuje jej akciová společnost Hermosa Parking Plzeň. Stání už tu ale není zadarmo. Architektonicky zajímavá stavba je tak jen minimálně obsazená.
„Parkoval jsem tu každý den. Když jsem přijel kolem sedmé ráno, nebyl problém sehnat místo. Navíc to bylo asi poslední bezplatné parkoviště jen pár metrů od náměstí,“ říká Jiří Kovanda z Plzně. Nabídky parkovacího domu ale využívá minimálně. „Šedesát korun na den za parkování by byl docela zásah do rodinného rozpočtu. Takže jezdím do práce tramvají nebo parkuji někde šikovně opodál,“ dodává.
Naopak Zdeněk Kraml je s parkovacím domem spokojený. „Je to tu hlídané kamerami, takže nehrozí, že by mi auto někdo poškodil. Navíc bez zaplaceného parkovacího lístku se dovnitř nikdo nedostane, což je výhoda. Kdykoliv potřebuji něco ve městě vyřídit, vždycky parkuji tady,“ vysvětluje Kraml.
Jediná přístupová cesta pro chodce do parkovacího domu vede po můstku. Pokud ale nemáte zaplacený parkovací lístek, dovnitř se nedostanete. Navíc v nočních hodinách - od jedenácti večer do pěti do rána - vjezd i výjezd z parkovacího domu jistí rolovací vrata.
Parkovací dům Na Rychtářce je unikátní stavbou už z toho důvodu, že se poprvé spojil státní a soukromý sektor. Radní totiž stavbu odsouhlasili pražské firmě. Ta za dvě stě padesát milionů korun v krátké době parkovací dům skutečně postavila. A také jej bude následujících devatenáct let provozovat. Město naopak každý rok převede na účet firmy osmnáct a půl milionu korun za to, že Rychtářku spravuje.
Dohady byly pouze kolem výše parkovného. To se nakonec podařilo domluvit na deset korun za hodinu přes den a pět korun za hodinu v noci. Pokud řidič zvolí celodenní stání, vyjde jej to na šedesát korun. V noci na čtyřicet. Zájemci si mohou koupit i měsíční nebo celoroční předplatné na parkování. Stojí 1200 korun nebo 13 500 korun.
Z parkovacího domu dojdou lidé pěší lávkou přímo na náměstí, aniž by museli přebíhat frekventovanou silnici. Auto tu mohou nechat i sportovní fanoušci. Z domu je to jen pár metrů na fotbalový stadion ve Štruncových sadech.