BezDirky lákají diváky přes Facebook

Po návštěvnicky hubeném období zažívají zlaté časy. Divadlo BezDirky objevili noví diváci. Přes Facebook.

Na představeních na domácí scéně ELKO – vzhůru nohama nezbývá posledních několik měsíců volná židle k sezení. A je jedno, co z rozsáhlého repertoáru členové Divadla BezDirky zrovna hrají. Přitom minulý rok na většině představení řada židlí přebývala.
„Myslím si, že je to díky Facebooku, protože my žádnou jinou propagaci nemáme. Internet je jediný kanál, který máme, a návštěvnost se zvedla poté, co jsme ho začali využívat. Sociální síť je vymyšlená tak, že se informace šíří lavinovitě sama. Já jsem se původně Facebooku bránil, protože mi připadá, že spousta lidí je tam proto, že jim asi něco chybí. Mně nic neschází, já jsem s lidmi v dost velkém kontaktu pořád,“ zamýšlí se principál Martin Kaiser, dnes jediný zakládající člen BezDirek.
Má zkušenost, že řada nově příchozích diváků se po představení ptá, jak dlouho soubor v ELKU působí, že o něm vůbec nevěděli, a jsou velice překvapení, když se dozví, že ELKO funguje už čtvrtým rokem. „Myslím si, že problém není v tom, kolik kdo dá do sebepropagace a jak moc je vidět. Problém je v lidech, kteří se nezajímají o věci. Když budu chtít ignorovat, co se děje například ve velkém divadle, tak nebudu mít jedinou informaci,“ dodává Kaiser.
Divadlo spolu s ním tvoří ještě Tomáš Braunreiter a Michal Fejt. V repertoáru se nacházejí jak hry současných mladých českých autorů – poslední je hra Přehrada od René Levínského, tak kabarety, jednorázové projekty, pořad na pokračování Na vlnách éteru – divadelní představení jako přímý přenos z rádia, s různými hosty. Divadlo také spolupracuje s režisérem Andrejem Krobem, vystupovalo opakovaně na slavnostech na Hrádečku, nabízí v ELKU i filmové projekce. Čestným ředitelem divadla je producent Čestmír Kopecký.
Nejbližší pořad, Na vlnách éteru s Františkem Volfem jako hostem, se uskuteční 21. dubna. V posledním dubnovém týdnu pak divadlo reprízuje hru Přehrada.