Bezdomovci v mrazu utíkali od vody

Ve Frýdku-Místku žije kolem sto padesáti bezdomovců, kteří v zimě hledají teplo a sucho v polorozpadlých domech.

Několik posledních týdnů bylo pro lidi bez střechy nad hlavou velmi krutých. Teploměry ukazovaly minusové teploty a většina bezdomovců hledala dočasný domov v teple. Osmačtyřicetiletý Pavel Pařenka z Frýdku-Místku je na ulici osmnáct let. Posledních sedm let žil u řeky Ostravice, ale letos
v zimě se raději přestěhoval do „tepla“ betonového skeletu v místecké oblasti Collo-louky.
„U vody byla hrozná zima, takže jsme se přemístili do této betonové džungle,“ směje se Pařenka názvu, který se používá pouze mezi místními bezdomovci.
Pařenka si tady udělal dům z vypreparovaných ledniček. Na stavbu ložnice spotřeboval pět kusů ledniček. Má v ní dvě matrace a deky. „Mám tady i malé ohniště, které zapaluji navečer, když už je moc
velká zima,“ přibližuje Pařenka. Kdysi pracoval jako pomocný dělník. Práci už ale dlouho nesehnal, a tak žije především z peněz za kovový šrot, který sbírá společně s přítelkyní Zuzanou Kohlovou.
„S Pavlem bydlím už čtyři roky. Sbíráme šrot a za vydělané peníze si kupujeme jídlo,“ popisuje Kohlová.
Bezdomovce denně kontroluje městská policie. „Díváme se, jestli jsou v pořádku. Letos neumrzl ani jeden,“ přibližuje strážník Lubomír Charbulák.
Hodně bezdomovců žije taky za denním centrem střediska Bethel, kde mají postavené stany. Lidé bez střechy nad lavou se skrývají i ve stanech řeky Ostravice.
Podle pracovnice Slezské diakonie Aleny Malíkové má Bethel i azylový dům plno. „V azylovém domě máme dvaatřicet míst, ale všechna jsou obsazená,“ říká Malíková.