BlackBerry hlásí návrat k zisku, zabraly nové modely smartphonů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Kanadskému výrobci telefonů BlackBerry se podařilo vrátit do kladných čísel. Čistý zisk za poslední čtvrtletí do 2. března činil 98 milionů dolarů, ve stejném období předchozího roku firma naopak vykázala ztrátu 125 milionů dolarů. Pozitivní výsledky podpořila vysoká poptávka po jejím novém přístroji s dotykovou obrazovkou Z10 a ořezávání nákladů. Analytici ale varují, že společnost, i když se jí podařilo vrátit k zisku, stále není z nejhoršího venku.

BlackBerry uvedla, že ve čtvrtletí prodala kolem jednoho milionu přístrojů Z10 a celkem dodala zákazníkům šest milionů svých přístrojů. Z10 se začal prodávat koncem ledna.

„Myslím si, že milion prodaných kusů Z10 je hezký start. Povzbuzující pro BlackBerry je ale i to, že byl schopný prodat také dost starších modelů, což mu umožňuje financovat přechod na pokročilejší modely. To je důležité z hlediska hotovosti a ziskovosti,“ poznamenal pro Reuters analytik Morningstar Brian Colello.

Firma vkládá do Z10 a dalšího přístroje Q10, který se začne prodávat v dubnu a na rozdíl od Z10 má klávesnici, velkou naději. Slibuje si od nich comeback na trh chytrých telefonů, kterému kdysi dominovala.

Na zisku BlackBerry se ale přes relativní úspěch nových modelů významně projevilo hlavně snižování nákladů. Tržby výrobce totiž ve čtvrtletí klesly o 36 procent na 2,7 miliardy dolarů a zaostaly za odhady analytiků, kteří očekávali příjmy až 2,82 miliardy dolarů.

Akcie společnosti se přesto po oznámení výsledků vydaly vzhůru. „Věříme, že jsme v současnosti nejinovativnější mobilní platformou na trhu“, prohlásil Thorsten Heins z vedení BlackBerry.

Vývoj akcií BlackBerry za poslední rok

Vývoj akcií BlackBerry za poslední rokVývoj akcií BlackBerry za poslední rok | finanzen.net

BlackBerry doufá, že v prvním čtvrtletí se jí podaří dosáhnout vyrovnaného hospodaření, tedy že její zisk bude kolem nuly. Pomoci jí mají nižší náklady a lepší marže. Analytici však tak optimističtí nejsou a očekávají ztrátu deset centů na akcii, napsaly agentury AP a Reuters.

BlackBerry byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje byly oblíbené zvláště mezi manažery. V posledních dvou letech však výrazně zaostává za konkurenčními přístroji od Applu, Samsungu a přístroji s operačním systémem Android.