BlackBerry prodělala ve druhém čtvrtletí téměř miliardu dolarů

BlackBerry

BlackBerry Zdroj: CC BY-ND 2.0: langleyo

Kanadský výrobce chytrých mobilních telefonů BlackBerry vykázal za druhé čtvrtletí ztrátu ve výši 965 milionů dolarů (přes 18 miliard korun). Výsledky dnes oznámila firma s tím, že její tržby prudce klesly na 1,6 miliardy dolarů.

Společnost BlackBerry se tento týden v zásadě dohodla na svém převzetí konsorciem, které vede její největší akcionář, firma Fairfax Financial Holdings. Konsorcium je za BlackBerry ochotno zaplatit 4,7 miliardy USD. Fairfax Financial je holdingovoou společnost, která své obchodní aktivity soustřeďuje hlavně na oblast pojišťovnictví. V BlackBerry už vlastní desetiprocentní podíl. Fairfax vede inženýr indického původu Prem Watsa, jemuž se díky jeho investičním schopnostem někdy přezdívá kanadský Warren Buffett.

Záchrana od pojišťovnického holdingu přišelo krátce po té, co firma minulý týden oznámila propuštění 4500 lidí, což představuje zhruba 40 procent všech zaměstnanců firmy.

Firma BlackBerry, která se původně jmenovala Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji iPhone od americké společnosti Apple a za dalšími zařízeními, jež využívají operační systém Android jiné americké společnosti Google.

Jan Sedlák: Ostružina chytá dech. Pozdě, ale přece