BlackBerry shání peníze, prodává většinu realit v Kanadě

BlackBerry

BlackBerry Zdroj: CC BY-ND 2.0: langleyo

Ztrátový kanadský výrobce chytrých mobilních telefonů BlackBerry plánuje prodat většinu svých realit v Kanadě. Prodej je součástí plánu firmy, který ji má pomoci zlepšit finanční situaci a vrátit ji k zisku.

Firma se při prodeji nemovitostí spojila s firmou CBRE. Část nemovitostí si chce BlackBerry po prodeji pronajmout zpět k užívání a nadále hodlá udržet svoji centrálu ve městě Waterloo v provincii Ontario.

BlackBerry však neupřesnila, kolik peněz hodlá z prodeje získat, ani které nemovitosti prodá. Většina realit firmy se nachází právě kolem její centrály ve Waterloo, napsala agentura Reuters.

Akcie BlackBerryAkcie BlackBerry | Yahoo FinanceVývoj akcií BlackBerry za poslední roky

Oznámení o prodeji nemovitostí přichází necelý měsíc poté, co se firma dohodla na prodeji svých pěti budov a části pozemku univerzitě ve Waterloo za zhruba 41 milionů kanadských dolarů (760,2 milionu korun). Dohoda by měla být dokončena příští měsíc.

Začátkem listopadu BlackBerry opustila plán nechat se odkoupit jinou společností. Místo toho se rozhodla ke změnám, které jí mají pomoci k návratu k zisku. V prosinci se kvůli snížení výrobních nákladů dohodla na spolupráci s tchajwanskou společností Foxconn. Již dříve BlackBerry oznámila propuštění 4500 zaměstnanců, což je zhruba 40 procent její celkové pracovní síly.

BlackBerry
Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji iPhone od americké společnosti Apple a za dalšími zařízeními, která využívají operační systém Android firmy Google.