BlackBerry uvažuje o svém prodeji

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Vedení ztrátového kanadského výrobce chytrých mobilních telefonů BlackBerry uvažuje o prodeji podniku. Firma dnes oznámila, že vytvořila zvláštní komisi, která přezkoumá její strategické alternativy. Ty kromě prodeje společnosti zahrnují například vytvoření nových partnerství či společných podniků.

BlackBerry se nyní potýká s ostrou konkurencí ze strany společností Apple a Samsung. Firma začátkem roku přišla s dlouho očekávanou a dlouho odkládanou sérií telefonů s novým operačním systémem BlackBerry 10, prodej nových přístrojů však podle agentury DPA nesplnil očekávání.

Analytik Mike Walkley ze společnosti Canaccord Genuity navíc upozornil, že prodej se nyní zhoršuje, a to navzdory snížení cen nových telefonů. „S prodejem BlackBerry 10 to nevypadá slibně,“ prohlásil.

„Domníváme se, že nastal ten správný čas prozkoumat naše strategické možnosti,“ uvedl člen správní rady BlackBerry Timothy Dattels, který bude nové komisi předsedat. Akcie společnosti po zveřejnění zprávy posílily o více než pět procent. Někteří analytici se nicméně k vytvoření nové komise staví skepticky. Upozorňují, že podobný krok již firma učinila před více než rokem, kdy si jako finanční poradce najala banky JPMorgan a RBC.

Možní zájemci? Spíše investiční fondy

Zdroje agentury Reuters minulý týden uvedly, že BlackBerry je nakloněna možnosti svého prodeje do soukromých rukou spojeného s odchodem z akciového trhu. Díky tomu by měl podnik více prostoru k řešení svých nynějších problémů.

Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji iPhone od americké společnosti Apple a za dalšími zařízeními, která využívají operační systém Android jiné americké společnosti Google.

Vývoj akcií Blackberry za posledních pět let:Akcie BlackberryAkcie Blackberry | Yahoo FinanceZdroj: Yahoofinance.com

Generální ředitel Thorsten Heins minulý měsíc prohlásil, že BlackBerry je na správné cestě, ale potřebuje víc času na řešení svých problémů. Firma podle něj během příštích osmi měsíců představí další telefony se systémem BlackBerry 10. Heins již dříve uvedl, že o prodej firmy BlackBerry aktivně neusiluje, ale vzhledem k obtížným podmínkám chce být připraven na každou eventualitu.

Analytik Colin Gillis ze společnosti BGC Financial upozornil, že o převzetí BlackBerry nebudou mít zájem velké technologické společnosti, jako jsou Apple, Google a Microsoft, protože již mají vlastní platformy pro mobilní telefony. Spekuluje se proto především o převzetí ze strany investičních fondů.

Společnost BlackBerry v prvním finančním čtvrtletí, které skončilo 1. června, prodělala 84 milionů (asi 1,6 miliardy korun). Se ztrátou počítá i ve druhém čtvrtletí.