Blackout po Jihlavsku

Jihlava zažila největší výpadek proudu za posledních několik let. Zhasl kamerový systém i City Park.

Přes tři sta lidí se 17. října v jihlavském DKO těšilo na představení opery La Traviata. Užívali si ale pouze pět minut. Pak hodinu a čtvrt seděli v temném sále při slabých nouzových světlech. Když už i ony začaly pohasínat, museli organizátoři celé představení zrušit a diváky poslat domů. „Podobný výpadek proudu jsme nezažili za posledních třicet let,“ shrnula nepříjemnost ředitelka DKO Věra Podhorská.

Proud vypadl šest minut po sedmé večer a nešel bezmála dvě hodiny. Bez elektřiny se rázem ocitlo celé centrum Jihlavy.
„Problém byl v tom, že se stala porucha na dvou kabelech vysokého napětí nezávisle na sobě,“ vysvětlil příčinu poruchy mluvčí firmy E.ON Vladimír Vácha, který přiznává, že šlo o větší výpadek proudu, který není obvyklý.

Zhasl i jihlavský City Park a problém měli jihlavští strážníci, protože jim v důsledku výpadku proudu zhasly čtyři bezpečnostní kamery napojené na centrální dispečink.
„Museli jsme v těchto místech posílit hlídky,“ prozradil opatření zástupce ředitele městské policie Stanislav Maštera. Porucha se stala na zastaralém zařízení vysokého napětí, které teprve projde plánovanou opravou do konce letošního roku. Mluvčí Vácha proto nevylučuje, že k podobnému výpadku může dojít znovu.

Ředitelka DKO Věra Podhorská pak spočítala škodu kvůli zrušenému představení na osmdesát tisíc korun a bude muset žádat o pomoc jihlavské zastupitele.

Všichni, kteří si koupili lístek na operu La Traviata do jihlavského DKO a museli předčasně opustit sál, dostanou zpět vstupné. Představení skončilo už po pěti minutách kvůli výpadku proudu. „Peníze už jsme začali vracet a lidé mohou vstupenky přijít vrátit do 25. listopadu,“ informovala ředitelka DKO Věra Podhorská.

Ta bude žádat jihlavské zastupitele o finanční pomoc, protože představení se uskutečnilo a tím pádem bude muset uhradit všechny výdaje s ním spojené. Organizátoři dostali navíc na operu grant. „Vzhledem, k tomu, že šlo o zásah vyšší moci, tak by mohla být ze strany zastupitelů vůle to vyřešit ke spokojenosti všech,“ podotkl mluvčí radnice Radek Tulis. Podhorská poslala dopis i na firmu E.ON, která je dodavatelem elektřiny, ale s finanční pomocí počítat nemůže. „Škodu bychom uhradili, pokud by se nám nepodařilo obnovit dodávky elektřiny do dvou hodin od poruchy, jak nám to ukládá zákon,“ argumentoval mluvčí firmy Vladislav Vácha.

Problémy měli i městští strážníci, kterým vypadl v centru města kamerový systém.
„Bylo to dost nepříjemné, protože už byla tma. Problém je v tom, že kamery jsou napojené na veřejné osvětlení, takže jsme z nich neměli obrázek,“ vysvětluje zástupce ředitele MP Stanislav Maštera.

Vedení městské policie už kvůli výpadku, který byl podle jejich názoru jeden z největších za posledních několik let, kontaktovalo zástupce města.
„Potřebovali bychom lepší záložní zdroje, které by při tak dlouho trvajícím výpadku proudu, co nejdéle udrželi naše počítače při životě,“ poznamenal Maštera. Kvůli výpadku nebyly mimo provoz některé kamery, ale také nahrávací zařízení, které archivuje záznam pro případ prověřování trestné činnosti.

Mluvčí firmy E.ON potvrdil, že se porucha stala na zastaralém zařízení, které teprve čeká oprava. Šlo o kabely vysokého napětí blízko obchodního centra City Park, který byl také skoro hodinu bez proudu.
Distributor elektřiny v těchto dnech v centru města opravuje kabely, které jsou staré asi dvacet let. Průběžně tak v jednotlivých ulicích odpojují proud. Většinou je to mezi osmou ranní a čtvrtou odpoledne. Opravy v Jihlavě potrvají do konce letošního roku.