Blokové pokuty můžete po celé republice platit kartou

platba pokuty kartou

platba pokuty kartou Zdroj: Policie CR

Řidiči po celé České republice mohou ode dneška platit blokové pokuty za přestupky kartou. Policie totiž vybavila všechna dálniční oddělení, ale i dopravní inspektoráty na krajské a okresní úrovni celkem 250 mobilními platebními terminály. Navázala tak na zkušební projekt, kdy měli policisté k dispozici 20 terminálů po dobu více než jednoho roku.

Terminály si policie pronajala od společnosti ČSOB, která vyhrála výběrové řízení. Za to bude policie bance odvádět poplatky za každou provedenou platbu, jejich konkrétní sumu však mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová nechtěla sdělit s tím, že částka je předmětem smlouvy.

„Důležité však je, že tyto poplatky jsou mnohonásobně nižší než případné další náklady, které by systém stálo vymáhání pokut v případě, že by nebyly zaplaceny platebním terminálem,“ uvedla již dříve mluvčí. Jen za první pololetí letošního roku bylo v rámci pilotního projektu přes deset procent z objemu vybraných pokut placeno kartou. Na pokutách policisté vybrali přes 41 milionů korun, kartou zaplatili řidiči přes čtyři miliony.