BMW 4 Cabrio je při těle, ale dovedně to maskuje

BMW řady 4 Cabrio

BMW řady 4 Cabrio Zdroj: BMW

BMW řady 4 Cabrio
BMW řady 4 Cabrio
BMW řady 4 Cabrio
BMW řady 4 Cabrio
BMW řady 4 Cabrio
6
Fotogalerie
Dalším logickým krokem v evoluci čtyřkové řady je kabriolet, respektive kupé-kabrio s plechovou skládací střechou. Oproti modelu s uzavřenou karoserií je o hodně těžší (a tedy i pomalejší a žíznivější), ale od pohledu byste to do něj neřekli.

Generační obměna řady 3 pokračuje představením kabrioletu, jehož výstavní premiéra proběhne v listopadu na autosalonu v Los Angeles. Kabriolet řady 4 s interním označením F33 koncepčně navazuje na E93, namísto látkové má skládací střechu z plechových panelů. Pokud budete tvrdit, že jde o možná nejhezčí kabrio s tímto typem střechy na trhu, nehodláme se s vámi přít.

Otevření či zavření střechy trvá dvacet sekund a nemusíte kvůli tomu stát na místě, i když maximální rychlost během manévru jen 18 km/h bude v praxi spíš na obtíž. Některé kabriolety zvládají manipulaci s (plátěnou) střechou i při 30 nebo dokonce 50 km/h.

Novinkou je systém, který po vzoru Mercedesu přivádí teplý vzduch k šíjím cestujících. Zavazadlový prostor 370 litrů (se střechou nahoře) odpovídá zvyklostem kompaktních hatchbacků, 220 litrů v kabrio konfiguraci ale na velký rodinný výlet do obchodu s naplocho baleným nábytkem nebude to pravé.

Nabídka motorů sestává vesměs z jednotek známých z aktuálního BMW řady 3, respektive řady 4. Základ tvoří přeplňované čtyřválce 428i (245 koní) a 420d (184 koní), nad nimi stojí šestiválec 435i s obvyklým výkonem 306 koní.

Jaká je ve skutečnosti cena za pohodlí a jistotu netextilní střechy, ukáže nejlépe srovnání základních dynamických vlastností a normované spotřeby s ostatními karosářskými variantami. Proto jsme je pro vás poskládali do tabulky:

Tabulka parametrů BMWTabulka parametrů BMW | BMW

Vidíte správně, kabrio je o 230 kilogramů těžší, a proto žíznivější a také pomalejší ve zrychlení pružném i z místa. Efekt je výraznější u čtyřválců s horším poměrem výkon/hmotnost. To samozřejmě není nějaká specialita BMW, ale konstrukční nevyhnutelnost tohoto typu karoserie.

BMW řady 4 kabrio bude k mání ve výbavových liniích Sport line, Modern line a Luxury line, počítá se pochopitelně i s M-paketem. První kusy by se měly dostat k evropským zákazníkům během prvního čtvrtletí 2014. Otázkou je, kdy dorazí na český trh. BMW ČR dosud na svém webu neprezentuje ani kupé řady4 a u verze E92 má napsáno „nové BMW řady 3 kupé“. I čekání na kabriolet tedy nejspíš bude o něco delší než na okolních trzích.

Kompletní fotogalerii si prohlédněte v AutoRevue.