Boj o vše vrcholí. Kdo má trumfy?

Liberec, Sparta a Plzeň. To je trojice týmů, která si to rozdá o fotbalový titul. Sedmička se podívala, jaké zbraně mohou jednotlivé týmy použít.

Pět zápasů zbývá do konce letošního ročníku nejvyšší fotbalové soutěže. A nejdůležitější hádanka stále nemá řešení. Kdo vyhraje titul? Bude to Sparta, Liberec, nebo snad Plzeň? Všechny tři týmy ještě mohou zvednout mistrovský pohár nad hlavu. Jak jsou na tom před ligovým finále adepti na nejvyšší příčky? Jednotlivé kategorie Sedmička ohodnotila jedním, dvěma nebo třemi body. Kdo ze tří aspirantů na titul vychází nejlépe?

VÝCHOZÍ POZICE

Liberec: 3Sparta: 2Plzeň: 1

Po pětadvaceti kolech jsou Severočeši opět v čele. Na Spartu mají náskok jednoho bodu, Plzeň už zaostává o další čtyři. S kartami hodně zamíchal právě poslední víkend. Zatímco Sparta doma nakonec byla ráda za bod proti Teplicím a Plzeň nedokázala vyhrát na Žižkově, Liberec si přivezl tři body z ostravských Bazalů. Výchozí pozici má tedy o fous lepší.

VZÁJEMNÉ ZÁPASY

Liberec: 3Plzeň: 2Sparta: 1

Tady je letošní bilance vzácně vyrovnaná. Přesto je na tom ze všech tří klubů nejhůře Sparta, která má kvůli skóre horší bilanci s Libercem i s Plzní a v případě bodové rovnosti by na tom tedy byla hůře. Severočeši naopak dokázali hned v prvním kole uhrát remízu v Plzni. Ale rozhodující možná bude poslední duel sezony. V něm přijede na stadion u Nisy právě úřadující mistr. A je docela dobře možné, že se o titulu bude rozhodovat právě tam.

AKTUÁLNÍ FORMA

Liberec: 3Plzeň: 2Sparta: 1

I tady je to hodně vyrovnané. Ale fakta hovoří jasně, Liberec v jarní části dokázal nasbírat o sedm bodů víc než Sparta. I když ve vzájemném duelu prohrál 1:3, ostatní zápasy zvládl na jedničku. To Sparta se trápí především v domácím prostředí. Remíza s Teplicemi, prohra s Příbramí… Na vítěznou vlnu se postupně naladila i Plzeň. Zastavila ji až bezbranková remíza na Žižkově.

ZKUŠENOSTI

Plzeň: 3Sparta: 2Liberec: 1

Tohle kritérium hovoří jasně pro Západočechy. Tým trenéra Vrby je ostřílený z boje o titul i z loňské spanilé jízdy kvalifi kací o Ligu mistrů. Plzeň za sebou má boje s Barcelonou, AC Milán či Schalke a z ligových soupeřů se jí kolena nerozklepou. Sparta sice hodně omladila, ale borci jako Jarošík nebo Matějovský už toho mají také hodně za sebou. Z libereckých se jim svými zkušenostmi může měřit jen Jiří Štajner. Ale o to víc se může spolehnout na dravé mládí.

PRODUKTIVITA

Liberec: 3Plzeň: 2Sparta: 1

Zatímco Plzeň spoléhá na Bakoše a Sparta na Kweukeho, v Liberci to pálí každou chvíli někomu jinému. Štajner, Breznaník i Rabušic se od začátku sezony pohybují v popředí tabulky střelců. Liberec i Plzeň navíc nastřílely o více než deset gólů více než Sparta, jejíž produktivita v jarní části stojí především na mladících Krejčím a Přikrylovi.

LOS

Plzeň: 3Liberec: 2Sparta: 1

Liberec čeká domácí duel se zachraňujícím se Žižkovem, pak jede do Českých Budějovic a doma přivítá Slovácko. Závěr ale bude mít složitý. Nejprve derby s Jabloncem a nakonec doma Plzeň. Ani Spartu nečeká nic lehkého. Čekají ji postupně Mladá Boleslav, Olomouc, Bohemians, Dukla a České Budějovice. A Plzeň? Ta má možná ze všech adeptů nejschůdnější soupeře. Čeká ji Hradec Králové, Slavia, Mladá Boleslav a Příbram. A nakonec už zmíněný duel v Liberci.

CELKEM

Liberec: 16Plzeň: 13Sparta: 8

Všechno nasvědčuje tomu, že Liberec má nejlepší předpoklady, aby boj o titul úspěšně zvládl. Jenže Sparta i Plzeň nedají nic zadarmo. A jak zní věta, kterou s oblibou říkají fotbaloví trenéři? „Míč je kulatý, takže stát se ještě může cokoli.“