Bojovnice vymlátí tuky a vztek

Měla paže samou modřinu. Zamilovala si sport pro drsné bojovníky, kickbox.

Kamarádi a známí si o Petře Flekové mysleli, že je obětí domácího násilí. Když jim vysvětlila, že má modřiny od tréninku, divili se ještě víc.
„Nechtěli věřit, že se věnuji kickboxu. Chtěla jsem si sport vyzkoušet na vlastní kůži a už jsem u něj zůstala. Kdyby mě někdo v noci přepadl, dnes už bych se snad nebála dát mu ránu nebo na něj dokonce zaútočit,“ říká pětadvacetiletá žena, která trénuje kickbox čtvrtým rokem.
Tento bojový sport využívá kopy z tradičních bojových umění, například karate, a boxerské údery. V poslední době se kickboxu věnují i ženy. Do ústeckého sportovního klubu Barkas jich chodí trénovat sedm.
„Při tréninku člověk spálí přebytečná kila a zpevní si postavu. To je jeden z důvodů, proč jsem s kickboxem začala. Za rok jsem takhle zhubla dvacet kilo,“ konstatuje Fleková. Dalším z důvodů podle ní může být pro ženy i lepší sebevědomí. Některými technikami se ubrání případnému znásilnění. „Kop do holeně zneškodní zaručeně každého útočníka. Není potřeba se pro něj dlouze protahovat jako u vysokých kopů,“ podotýká Fleková. Čím déle začátečnice u kickboxu zůstanou, získají rychlejší reflexy. „Naučí se uhýbat úderům a přiměřeně reagovat ve vypjatých situacích. Pokud překousnou počáteční zátěž, kdy má člověk pocit, že ráno po tréninku ani nevstane z postele, celkově se zklidní a vztek si vybijí už jen na boxovacím pytli,“ uvádí bojovnice.
Ženy v ringu nosí speciální výstroj, která je chrání před zraněním. Je to chránič zubů, boxerské rukavice, chránič třísel, ženský suspenzor, chrániče holení a nártů a helmu. Navíc ještě chránič hrudi, přes který mají sportovní top.

Trénink podle věku

„Začátečníci se nejprve učí techniku úderů a kopů. Teprve když jsou připraveni pro zápas, mohou si ho zkusit v ringu,“ popisuje první kroky nováčků trenér a vedoucí klubu Barkas Vasil Larionov. Podle něj začít s kickboxem jen pro vlastní zábavu mohou klidně padesáti nebo šedesátileté ženy. „Trénink přizpůsobíme jejich věku. Mezi našimi členkami je i jedna paní, která chodí trénovat se svojí dcerou, “ dodává Larionov.
Pro zájemce pořádá klub první trénink zdarma, jestli jim bude kickbox vyhovovat. Pokud pracují na směny a nemohou na pravidelné tréninky třikrát týdně, dostanou kartu na vstupy. Cvičení tak přizpůsobí svému volnému času.