Bolek Polívka slaví šedesátiny. V Savoyi

Sedmička navštívila „tajnou“ oslavu kulatého jubilea valašského krále.

Šlápoty vystřižené z koberce nalepené na historickém dláždění kolem kostela svatého Jakuba v centru Brna dnes přivedly Bolka Polívku z jeho divadla až do kavárny Savoy.

Právě tam si pro něj jeho blízcí, kamarádi a kolegové připravili utajenou oslavu. Polívka totiž již v pátek 31. července oslaví šedesáté narozeniny. Sedmička se jako jedna z mála médií oslavy zúčastnila.

„Známí se mě ptali, jak se jako čerstvý šedesátník cítím. Řekl jsem jim, že mi bude, bohužel, za deset let sedmdesát. Jenže mi taky bylo, bohužel, před deseti lety padesát,“ glosoval Polívka v předvečer svých šedesátin.

Herce, baviče a mima převezla před Divadlo Bolka Polívky limuzína Mercedes. Řidič se však dopustil přestupku. Do jednosměrné ulice nacouval. Strážníci, kteří manévr sledovali, přivřeli oči. Mistr má totiž šedesátiny jen jednou za život.

Když pak šel Polívka do kavárny Savoy, čekala na něj za kostelem jeho žena Marcela. „Co děti?“ zněla její kontrolní otázka. „Neboj, Marcelko, mají si kde hrát,“ odpověděl oslavenec šlapaje po vystřižených ťápotách do kavárny. Před ní už čekaly davy umělců a Polívkových známých.

Úplně první gratulantkou byla režisérka Věra Chytilová, která Polívku objevila pro film. Mezi další účastníky oslavy byli například brněnský herec Zdeněk Junák, senátor ODS za Blanensko a Brno-venkov Vlastimil Sehnal, Ivan Trojan a mnohé další osobnosti kulturního života.

Srdeční záležitostí byl pro Polívku projev herce Jiřího Pechy. „Je mi s tebou, jako bych poslouchal v březovém háji žito. Proto ti přeji, abys mohl dlouho žít a těšit se ze své rodiny. A hlavně aby tě nezlobili závistivci, nactiutrhovači a blátošlapové,“ popřál Pecha Polívkovi.

Oslavy zřejmě potrvají až do pozdní noci nebo brzkého rána. Polívka však ještě čeká překvapení. A to večerní představení ve svém divadle. Jmenuje se Pan Padlý – ten, který letěl. Hraje v něm Polívkova dcera Anna a po ní vystoupí Jiří Stivín.