Bondage je jak oheň, může zahřát i popálit

Výstavní sál Břetislava Bakaly ovládlo umění svazování z Japonska. Chce zbořit mýty o zvrhlých praktikách.

Provaz, křivky, krása. Už název výstavy, kterou začátkem března zahájil třicetiletý Brňan s pseudonymem Jarek Edison, zaujme všechny příznivce umění svazování.

Bondage, jak se technika svazování jmenuje, dnes patří do oblasti umění a samozřejmě erotiky. Její původ je v mučících technikách, a i proto ji mnozí vnímají kontroverzně.

Nemravná technika?

Edison výstavu uspořádal právě kvůli převládajícím názorům, které techniku bondage odsuzují jako nemravnou.

„Vadí mi, že si hodně lidí myslí, že je to tvrdá sexuální praktika,“ vysvětluje autor fotografií i vázání vyobrazených modelů.

Původem japonské umění svazování je pro Evropany mnohdy ne úplně lehce pochopitelné. „Mrzí mě, že se plno lidí vázání bojí, přitom většina ani neví, co to je. Představují si pouze bičíky a latexové obleky. Ale o tom to není – je to zábava, nic násilného,“ říká Edison. A hned vázání přirovnává. „Úplně jednoduše se dá říct, že bondage je jako oheň, může vás zahřát, připravit vám jídlo, ale také může popálit, když s ním neumíte zacházet,“ říká.

Vernisáž výstavy přitáhla desítky návštěvníků. Její součástí totiž byla totiž názorná ukázka svazování, takzvaného fusion stylu bondage, kterou Edison ukazuje na fotografiích. „Techniky svazování jsou různé a dost se liší. Od japonské přes fu- sion až po západní. Liší se jednak cílem, ale i pocitovým zážitkem,“ říká umělec. On sám prezentuje fusion bondage. „Je postavena na estetickém prožitku, proto jsem si ji vybral i jako objekt focení. Dalším funkcí svazování je prostředek vzrušení nebo relaxace. Tomuto záměru odpovídá funkční bondage,“ dodává Edison.

Po úvodním slovu přešel Edison k názorné ukázce. Na křehké figurantce předvedl umění svazování za pomoci osmdesáti metrů provazu. Po třiceti minutách vázání bylo vidět, že se jedná o velmi pečlivou a logickou práci.

Přítomné zajímalo, jak je těžké se svazování naučit. „Záleží na tom, jak moc chcete být dobří. Svázat ruce se můžete naučit za hodinu. Pak ale existují typy vázání, při kterých se využívá propojení síly akupunkturních bodů v kontaktu s lanem. Takový typ vázání se můžete učit třeba deset let a stále to bude málo,“ popsal Edison. Fusion styl bondage podle autora kombinuje japonský a západní způsob svazování. Vytváří spojení mezi estetikou a funkčností.

Používají se při něm syntetická barvená lana, na rozdíl od japonské klasiky, která využívá lana konopná nebo jutová. Proti fusion stylu je také více drastické – charakteristická je asymetrie a ne úplně pohodlné vázání. Západní styl je naproti tomu postaven na funkčnosti a rychlosti. Umění svazování se začal učit Jarek Edison, který svou přezdívku z elektrotechnické školy proměnil v pseudonym, přibližně před deseti lety.

Zaměřil se především na studium techniky vázání, aby bylo bezpečné a příjemné. S focením samotným měl zkušenosti už z dřívějška, kdy se věnoval takzvaným glamour fotografiím a aktům. Fotit bondage ho napadlo v roce 2009. Nejtěžší podle jeho slov byly začátky, kdy postrádal reference a lidé nevěděli, co čekat.

Nelehké shánění modelek

„Pokud člověk něco nafotí a lidé jsou spokojení, hned to jde lépe. Řekl bych, že sehnat figurantku je jen o něco těžší, než modelku na akty,“ popisuje.

K technikám dodává, že je stále co zkoušet. V Brně se praktikám svazování podle něj věnuje dost lidí. Začátečníkům radí jediné, aby dbali na bezpečnost a nepřeceňovat své síly. Pokud se chtějí dozvědět více, mohou se obrátit přímo na Edisona.

Na výstavu, která ve výstavním sálu Břetislava Bakaly potrvá do 1. dubna, mohou návštěvníci ve všední dny od osmi hodin do půlnoci, o víkendu pak od patnácti hodin rovněž do půlnoci.

BONDAGE

• Bondage neboli svazování byla dříve užívána coby mučicí technika.
• Dnes je součástí nejen erotického prožitku, ale také estetického vnímání.
• V oblasti erotických praktik se používá k částečnému nebo úplnému znehybnění sexuálního partnera, od svazování rukou či nohou až po svázání celkové.
• Používá se přitom různých metod, některé stavějí na základě etestického prožitku, vzhledu svázání a uzlů, ale i otlačenin na kůži, některé na prožitku ze samotného vázání.
• Nejznámější japonská bondage je známá jako Nawa Shibari.
• Výstava v Sále Břetislava Bakaly potrvá do 1. dubna, vstup je zdarma.