Bourat netřeba. Architekti zachránili objekt ze 17. století tak, že do něj vložili nový dům

Kdysi sloužila cihelná budova v Arnoštově jako hospodářské stavení.

Kdysi sloužila cihelná budova v Arnoštově jako hospodářské stavení. Zdroj: BoysPlayNice

Za socialismu fungovala jako sýpka.
Díky projektu ateliéru ORA nyní slouží objekt rekreaci.
Hosté Sýpky Arnoštov se setkávají ve velkorysém obytném prostoru převýšeném přes dvě patra s kachlovými kamny a kuchyní.
Schodiště ve velkorysé hale vede hosty ...
... do jednotlivých pokojů.
20
Fotogalerie

Kdysi býval hospodářským stavením, v dobách socialistického zemědělství se pomocí necitlivých stavebních zásahů z objektu stala sýpka. Po té, co do ní architekti ze studia ORA "vložili" dalším dům, funguje cihlová stavba jako penzion. Prohlédněte si netypickou rekonstrukci, během níž se podařilo zachránit objekt ze 17. století.

"Není nezbytně nutné přijít o autenticitu stáří, není nezbytně nutné demolovat, ale ani rekonstruovat dogmaticky památkářsky. Zároveň je i v takovém případě možné stavět ekonomicky za použití současných materiálů a dosahovat požadovaných parametrů," popsiují architekti Jan Hora, Barbora Hora a Jan Veisser ze studia ORA.

Jejich projektu si všiml i zahraniční server Inhabitat. 

Z původního domu zbyla jen cihelná obálka se střechou. Prioritou bylo zachovat původní charakter. "Při jakékoliv snaze o tradiční opravu bychom o tenhle charakter ruiny přišli. Relativně brzy jsme proto zavrhli rekonstrukci původního stavu, i jakékoliv další imitace. Navrhli jsme zafixovat stávající stav romantické ruiny a vstoupit do domu nově," dodávají.

V původním objektu je vystaven nový dům, který tak splňuje všechny současné energetické standardy. Původní zdravé dřevěné konstrukce stavebníci znovu použili. Na místě tak zůstala většina materiálu, jen se přeskládala. 

Prohlédněte si výsledek v následující galerii.