Uprostřed lesa, postavená za tři dny. Prohlédněte si, jak vypadají nové trendy chataření

Firma Chytrý dům se výstavbou dřevostaveb zabývá již 10 let

Firma Chytrý dům se výstavbou dřevostaveb zabývá již 10 let Zdroj: 05studio

Chatka má dva vstupy, jeden hlavní a druhý samostatný do technické místnosti.
Typové chaty vstoupily na trh ve druhé půlce srpna a zaujaly výsledným řešením.
Chytrá chata
Chytrá chata
Chytrá chata
36
Fotogalerie

Jednoduše smontovatelné, z přírodních materiálů a nezávislé na sítích. Právě takové rekreační chaty navrhli čeští architekti. Dřevěný objekt s názvem Chytrá chata vyjde na necelé tři miliony korun. Prohlédněte si v galerii, jak může vypadat novodobé chataření.

Češi jsou národem chatařů a současná situace k pořízení rekreačního objektu téměř vyzývá. Pro ty, kteří se rozhodnou stavět novou chatu, se nabízí celá řada typizovaných dřevostaveb různých dodavatelů. Svou první montovanou minichatu DONE již realizoval Atelier DDAANN ve Smržovce v Jizerských horách.

"Na začátku bylo úsilí umístit to nejnutnější, co jeden či dva lidé potřebují ke komfortnímu noclehu v přírodě na co nejmenší ploše. Chtěli jsme poskytnout nejen střechu nad hlavou, ale i kamna, kuchyň, sprchu a toaletu, a to vše tak, aby chatka obstála stejně dobře v obytné zástavbě i v pusté krajině," říká k projektu Daniel Rohan z Atelieru DDAANN, který provozuje s kolegou Danielem Baudisem.

Chatka je navržena jako stavebnice, dokážou ji sestavit dva až tři lidé. Jednotlivé části ze smrkového dřeva váží okolo 80 kilo a jsou upraveny tak, aby s jejich smontováním s použitím běžných nástrojů zvládl i laik.

Na svou první realizaci zatím čeká některá z trojice typových chatek architektů Víta Svobody a Pavla Nového z 0,5 Studia architektů a společnosti Chytrý dům. Ty do nabídky vstoupily v půli srpna. Jedná se rovněž o montované dřevostavby, kde se rozhodně neplýtvá místem a prostor je dokonale využitý. "

Především jsme kladli důraz na jednoduché a plně funkční řešení chaty, na čistý design a na použití pěkných a přitom přírodních materiálů. Také nám šlo o ekologickou stránku věci – objekt do přírody realizovat z materiálů, které z přírody vzešly a které je možné bezproblémově recyklovat," říká architekt Pavel Nový.

První realizace ve společnosti Chytrý dům předpokládají v příštím roce. Cena začíná na 2,7 milionech korun včetně základů. V ceně nejsou zahrnuty přípojky.

"Na chaty se díváme spíše jako na základny pro dobrodružství v přírodě. Předpokládáme, že chaty budou užívány od jara do podzimu. Při nepřízni počasí je možné zatopit v kamnech, na kterých je možné i vařit. Ohřev teplé vody je řešen elektrickým boilerem," dodává architekt Vít Svoboda.

Firma Chytrý dům se výstavbou dřevostaveb zabývá již 10 let.

O moderní dřevostavby k rekreaci sice roste zájem, ale průzkum společnosti Instant Research pro Hypoteční banku ukázal, že lidé nejčastěji  k rekreaci chtějí starší a menší vybavený domek na vesnici.

Průměrně se chystají do chaty či chalupy investovat 1,6 milionu korun. Hodnoty nemovitostí k rekreaci ale v posledních letech razantně stoupají, v letošním roce dosahují průměrně na 2,8 korun, uvádí server kurzy.cz.