Boxery se můžou stát kluci i holky

Po třech letech se vracejí na scénu boxeři libereckého Slovanu. A hledají nové talenty.

Z tělocvičny v areálu Středního odborného učiliště a Gymnázia Na Bojišti se ozývají tupé rány. Vzduch náhle prořízne píšťalka trenéra Jindřicha Chlevištana. „Odfrknem si a jdem na druhou,“ zahlásí svým svěřencům. Trénink boxerského oddílu TJ Slovanu Liberec je v plném proudu. Po dlouhých třech letech.
„Klub celou dobu vedl známý liberecký trenér a boxer Robert Sirti. Po mozkové příhodě ale musel skončit. A já jsem to teď vzal po něm,“ vysvětlil Jindřich Chlevištan.
Po nucené hybernaci proto v letošním roce nabírá klub nové členy. Hlásit se můžou kluci od deseti let a dívky od patnácti. Stát se boxerem ale může podle Jindřicha Chlevištana téměř každý.
„I fyzicky slabší jedinci můžou tréninkem všechno dohnat,“ tvrdí trenér Slovanu.
Rodiče, kteří by chtěli na box svého syna či dceru přihlásit, se navíc nemusejí obávat žádných přehnaných výdajů. V klubu se platí pouze roční příspěvek v hodnotě pěti set korun. Mladí boxeři navíc fasují i značnou část vybavení.
„Téměř všechno jim dáváme. Každý boxer by měl mít pouze vlastní bandáže a chránič zubů. Obojí se přitom dá sehnat za stovku,“ vyjmenoval Chlevištan.
Na Bojišti trénují boxeři libereckého Slovanu čtyřikrát týdně po dvou hodinách. Začátečníci se nejprve naučí základní postavení a vytáčení nohama a tělem. Poté už přijdou na řadu základy obrany proti napadení a první údery. Ti nejšikovnější se pak můžou představit v opravdovém boxerském zápase.
„Na soutěže jezdíme. Nejčastěji jde o oblastní kola. Když na to někdo bude mít, může se prokousat až na republiku,“ poznamenal trenér.
Přestože je box často považovaný za nebezpečný sport, Jindřich Chlevištan si to o něm nemyslí. A hned nabízí jedno srovnání.
„V hokeji se může stát, že vás někdo zezadu narazí na mantinel a ošklivě zraní. To je v boxu vyloučené. Všechno je hlídané. Rozhodčími i zdravotníky. V ringu se navíc neděje nic, na co by boxer nebyl připravený,“ dává k dobru svůj pohled.
Podle dětské lékařky Věry Fastrové z Jablonce nad Nisou přesto existují oblasti, na které by si měli dávat mladí boxeři a jejich rodiče pozor. Skutečnost, že jde o kontaktní sport, totiž boxu nikdo neodpáře.
„Obecně se bojové sporty nehodí pro děti, které například mají potíže s ledvinami. Nárazy by jejich stav mohly ještě zhoršit. Rozhodně by mělo být dítě zdravé,“ radí lékařka.

Kontakt:

TJ Slovan Liberec
Široká 329/2 460 01
Liberec II-Nové Město
Příspěvky: 500 korun na rok
Kontakt: Jindřich Chlevištan
Telefon: 606 262 589
Tělocvična klubu se nachází v areálu Středního odborného učiliště a Gymnázia Na Bojišti.