Břeclav chce zlepšit vzhled náměstí, vytvoří na něm pěší zónu

Břeclavská radnice plánuje zlepšit vzhled hlavního náměstí. Chce na něm vytvořit pěší a oddechovou zónu, která by lákala k procházce jak místní, tak turisty. Informovala o tom mluvčí města Eliška Windová. Zastupitelé města proto podle ní schválili odkup zhruba 600 metrů čtverečních z pozemku náměstí, na kterých nyní stojí plechové prodejny. Během roku mají zmizet, do příštího léta prý bude náměstí nově upravené.

Radnice koupí část náměstí od Jednoty Mikulov za téměř 1,9 milionu korun. „Cena nám přijde odpovídající. Pozemek je totiž zastavitelný, takže i díky jeho poloze je jeho hodnota vysoká,“ uvedl místostarosta Luboš Krátký. „My však chceme místo využít na veřejné prostranství. Jednota po nás chtěla závazek, že zde nebudeme stavět žádnou komerční budovu,“ dodal. V první fázi úprav podle něj bude odstraněna většiny nevzhledných plechových buněk. O nové podobě prostranství pak chce vedení města jednat s architekty.

Krátký neupřesnil celkový rozpočet na úpravy náměstí, je však přesvědčen o tom, že peníze se v městském rozpočtu najdou. Břeclavští zastupitelé na svém zasedání také schválili další investice v městské infrastruktuře. Radnice plánuje opravovat síť veřejného osvětlení, zřídit nová parkovací stání a cyklistické pruhy na silnicích nebo rozšířit zelené plochy ve městě. Úpravy vyjdou na asi devět milionů korun, mělo by se s nimi začít ještě na podzim.