Bridget Jonesová se vrátila. Bohužel

Dítě Bridget Jonesové

Dítě Bridget Jonesové Zdroj: cinemart

Po dvanácti letech se do kin vrátila Bridget Jonesová a její milostné eskapády. Na psaní si pořídila notebook, jinak se ale do rozjetého 21. století moc nehodí.

Oblíbená hrdinka mnoha nedokonalých single žen se v roce 2013 dočkala po čtrnáctileté pauze i nové knihy Láskou šílená, kde jí je přes padesát a kde chybí Mark Darcy. Filmová novinka s názvem Dítě Bridget Jonesové nicméně volně vychází teprve z novinových sloupků Helen Fieldingové z let 2005 a 2006. Bridget tu má tedy 43 roků (ale vypadá jako 47letá Renée Zellwegerová po plastice očí) a nepřekvapivě se znovu rozhoduje mezi dvěma muži, z nichž každý může být otcem jejího očekávaného syna.

Hugh Grant jako Daniel zmizel ze scény, místo něj si tedy tvůrci vymysleli šarmantního sexy citlivého milionáře a obsadili ho hercem proslaveným rolí „McVysněného“ v seriálu Chirurgové.

Jeho jedinou chybou je, že to není Pan Darcy. Citový souboj mezi známým a novým tak postrádá napětí, i když se zvlášť ke konci tvůrci snaží držet diváky v nejistotě. Jenže to dělají dost okatým způsobem, kterým přistupují k celému filmu. Čtyřicetiletá Bridget se snaží být velmi in a hip, častěji než roztomile, dojemně či vtipně u toho ovšem působí trapně a nuceně.

Kromě toho film zahlcuje doslovností. Hrdinka nám sděluje všechny své myšlenky a banální malé plány, její pocity a chování ještě dublují použité songy. Pokud zrovna odchází, hraje Walk On By apod. Pokud nepozná Eda Sheerana, zpěvák se objeví ještě ve dvou dalších scénách, aby nám někdo mohl prozradit, o koho jde. Má být film určen jen kojícím matkám, které strávily poslední léta na mateřské a do kina přijdou i s malými dětmi?

Autorka předlohy Helen Fieldingová do svého scenáristického týmu přibrala herečku Emmu Thompsonovou i spolupracovníka Sachy Barona Cohena Dana Mazera, z čehož vzešel rozpačitý mix nostalgie a vulgárnější rádobymodernosti. Karikaturní vyobrazení nové generace přitom ukazuje, jak nepohodlně se Bridget v 21. století cítí. Scénář si neláme hlavu s místopisem Londýna ani s velkou přesvědčivostí příběhu, jenž mohl opravdu něco říci o střetu minulosti a budoucnosti.

Za to, že nová Bridget není tak nesnesitelná jako filmové díly Sexu ve městě, může sympatické obsazení, stále spolehlivý šarm Colina Firtha, pár povedených vtipů a vzpomínky na to, co bylo. Tak jako Carrie a spol., ani Bridget ale nedokázala zestárnout důstojně.

Dítě Bridget Jonesové
(Británie/Francie/Irsko/USA 2016, romantická komedie, 123 minut)
Režie: Sharon Maguireová
Scénář: Fieldingová, Dan Mazer, Emma Thompsonová
Hrají: Renée Zellwegerová, Colin Firth, Patrick Dempsey, Emma Thompsonová
Hodnocení: 40 %