Brit nechce u svého jezera Východoevropany, prý mu kradou ryby

Majitel rybníku Eddie Whitehead nemá dobrou zkušenost s Východoevropany

Majitel rybníku Eddie Whitehead nemá dobrou zkušenost s Východoevropany Zdroj: Profimedia.cz

Majitel jezera ve Velké Británii se rozhodl zakázat vstup lidem z východoevropských zemí, protože mu tam prý ukradli už hodně ryb. K jezeru dal před čtyřmi měsíci ceduli s příslušným nápisem, který se stal již předmětem vyšetřování místní policie.

„Ať jsou z Polska či odkudkoli z východní Evropy, mají ve zvyku sníst vše, co chytí. Musejí si ale uvědomit, že jsou v Anglii a že tady to dělat nemohou. Už mě doplňování ryb do jezera stálo 10 tisíc liber navíc, musím také zajistit své živobytí,“ vysvětlil Eddi Whitehead z obce Napton-on-the-Hill v hrabství Warwickshire. Zpráva o kontroverzním zákazu se objevila na zpravodajském serveru BBC.

Policie Whiteheadovi minulý týden nařídila ceduli sundat a zkoumá, zda se majitel jezera nedopustil rasismu. Pětasedmdesátiletý Whitehead obvinění z rasismu odmítá a trvá na právu zakazovat vstup lidem, kteří loví ryby bez povolení. „Hodně Východoevropanů přichází pozdě odpoledne a odnáší si ryby,“ tvrdí muž.

Z evropských přistěhovalců tvoří dvě třetiny Poláci

Také místní učitelka Elizabeth Kardynalová, která podle BBC spolupracuje s polskými imigranty od jejich příchodu před devíti lety do Anglie, se domnívá, že je smutné vidět podobnou ceduli, rasismus to ale prý není. Vyzvala k vyřešení situace bez rozdmýchávání nenávisti a jednáním s oběma stranami. „Je to otázka vzájemného respektu a vzájemného porozumění,“ řekla žena.

Britské úřady odhadovaly v roce 2010 počet od roku 2004 na 1,5 milionu. Právě před devíti lety do Evropské unie vstoupila skupina východoevropských zemí. Z uvedeného počtu přistěhovalců asi dvě třetiny tvořili Poláci. Čechů přicházelo do Británie ročně jen kolem šesti tisíc. Aktuální počty lidí z východní Evropy, kteří nepotřebují úřední povolení pro návštěvu a práci v Británii, je těžké určit, protože vedle přicházejících lidí, se jich také průběžně mnoho vrací do vlasti.