Británie se chystá na nejchladnější zimu za 100 let

Londýn v zimě, ilustrační foto

Londýn v zimě, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Sotva se Britové stihli vzpamatovat z jedné pohromy, chystá jim počasí druhou. Po dnech dešťů a záplav, které připravily o život nejméně tři lidi, přichází s klesající teplotou na ostrovy sníh a led. Letošní zima může být podle odhadů britských meteorologů nejchladnější za posledních 100 let.

V noci na pátek budou teploty v Británii podle předpovědí klesat až k pěti stupňům pod nulou. Protože voda z dešťů a záplav na mnoha místech stále zůstává na silnicích, může se na nich vytvořit led, kvůli němuž může být část z nich neprůjezdná. Očekávané sněžení může podle britských úřadů způsobit také chaos v železniční dopravě.

Vzhledem k tradičnímu obrázku z britských silnic, kdy i při relativně slabém sněžení nemají úřady daleko k vyhlášení kalamitní situace, se dají očekávat velké problémy.

Teploty v prosinci až dvacet pod nulou

Krušný konec tohoto týdne bude ovšem pro Brity pouze začátkem těžké zimy. Meteorologové předpovídají, že v prosinci a lednu mohou teploty v zemi klesat až k minus 20 stupňům.

Regionální úřady v zemi tvrdí, že se proto na zimu připravily lépe než jindy. Podle deníku posílily týmy silničářů a počty sněhových pluhů, aby se neopakovala situace z předloňské zimy, kdy silné sněžení prakticky zastavilo dopravu na velké části britského území. Asociace regionálních vlád vyčíslila zásoby posypové soli, kterou mají místní úřady k dispozici, na 1,3 milionu tun. Najaly prý také stovky lidí, které budou moci k údržbě silnic nasadit v případě nouze.