Britové chtějí získat Pohár Ameriky, pomohou jim i big data

jachta týmu Land Rover BAR

jachta týmu Land Rover BAR Zdroj: Land Rover BAR

jachta týmu Land Rover BAR
jachta týmu Land Rover BAR
jachta týmu Land Rover BAR
"technická paluba" týmu Land Rover BAR
jachta týmu Land Rover BAR
6
Fotogalerie
Britský jachtařský tým Land Rover BAR se v těchto dnech intenzívně připravuje na závod o Pohár Ameriky – nejstarší aktivní mezinárodní soutěž na světě, který by měl proběhnout v létě příštího roku. Tým založil čtyřnásobně zlatý olympionik v jachtění sir Ben Ainslie. Závody o Pohár Ameriky se konají od roku 1851, zatím je však nevyhrál žádný britský tým.

Týmu BAR vyjádřila podporu samotná královská rodina, založení týmu byla před třemi roky přítomná Její královská Výsost vévodkyně z Cambridge Kate, která se i před několika dny zúčastnila otevření „technické paluby“ týmu v australském Portsmouthu – vzdělávacího a datového centra, které se stará o analýzu dat z provozu lodi.

Britové v každé testovací plavbě (ta poslední se odehrála v New Yorku a nevyšla tak dobře, jak si to členové posádky představovali) sbírají gigabajty dat o stavu lodi, rozložení váhy na lodi či náklonu plachet. Tato data následně na serverech společnosti EMC v reálném čase analyzují a informace zpětně podávají posádce, která tak může reagovat na měnící se situaci na moři.

Pohár Ameriky
Pohár Ameriky je nejstarší mezinárodní sportovní trofejí na světě. Trofej v roce 1851 věnovala Královská jachetní eskadra (Royal Yacht Squadron) vítězi závodu kolem ostrova Wight, škuneru America, po němž cena získala své jméno. Pohár od té doby opakovaně obhajoval Newyorský jachtařský klub (NYYC) až do roku 1983, kdy ji získal Královský jachtařský klub Perth, čímž přerušil nejdelší vítěznou sérii v dějinách sportu.

Na základě podmínek popsaných v darovací listině pak bylo umožněno o trofej usilovat v mezinárodní soutěži. Jakýkoli jachtařský klub, který splní podmínky darovací listiny, může obhájce vyzvat.

zdroj: Wikipedia