Britové zprovoznili unikátní směnárenský automat

směnárenský automat Fourex

směnárenský automat Fourex Zdroj: ctk

Také se vám stalo, že vám po návratu z dovolené zůstaly nepotřebné mince a bankovky v cizí měně a nevíte co s nimi? Tento problém by měl vyřešit nový samoobslužný automat, který se má v pondělí objevit v londýnské stanici metra Kings Cross. Ten slibuje, že vám vymění za libry, dolary nebo eura bankovky a mince 150 zemí, včetně bývalých evropských měn, jako německých marek.

Výrobcem automatu je firma Fourex, jejímiž majiteli jsou Oliver Du Toit a Jeff Paterson. Ti doufají, že jejich služba změní trh s drobnými směnárenskými službami. Příští měsíc mají v plánu instalovat další automaty, a to v rušných nákupních centrech a na důležitých dopravních uzlech po celém Londýně, včetně stanice metra Canary Wharf. Do dvou let chtějí mít po celé Británii 300 až 400 automatů. Zájem mají i o expanzi do dalších zemí.

Du Toit uvedl, že téměř každý má doma nějaké peníze, které jsou pro něj prakticky bezcenné. Jejích přístroj by měl být schopen rozpoznat téměř všechny mince a bankovky, které jsou na světě v oběhu. Automat přijímá dokonce ty nejmenší hodnoty z širokého spektra měn bez skrytých poplatků a provizí.

Technologicky je založen na tom, že dokáže zachytit s vysokým rozlišením „digitální otisk“ 200 měn, včetně variant 4000 typů mincí a 1100 bankovek. V jeho databázi jsou měny 50 největších ekonomik světa a vybrané měny dalších 100 zemí. Přijímá také bankovky, které byly v posledních 30 letech staženy z oběhu, včetně starých evropských měn.