Britský veterán vydělal na boj s koronavirem chozením po zahradě 400 milionů korun

Britský veterán Tom Moore chodil po zahradě a vydělal 13 milionů liber.

Britský veterán Tom Moore chodil po zahradě a vydělal 13 milionů liber. Zdroj: Profimedia.cz

Devětadevadesátiletý válečný veterán Tom Moore se rozhodl, že nebude jen sedět doma a bezmocně sledovat rychlý rozvoj epidemie koronoviru v Británii. Usmyslel si, že vybere peníze pro britské zdravotníky tím, že udělá sto koleček na své zahradě. Než s vojenskou cílevědomostí svůj úkol ve čtvrtek dokončil, poslali mu dárci 13 milionů liber (v přepočtu 403 milionů korun).

Kapitán Moore chtěl původně vybrat na charitu tisíc liber (31 tisíc korun) a dárcům slíbil, že dokončí sto pětadvacetimetrových koleček před svými stými narozeninami. Nakonec mu statisíce lidí za pár dnů poslalo 13 milionů liber. „Nikdy se mi nesnilo o tom, že se mi povede něco takového. Je naprosto neuvěřitelné, že lidé darovali tolik peněz,“ řekl na konci posledního kolečka a ujistil fanoušky, že se cítí dobře. Celá akce trvala zhruba týden, kulaté narozeniny má muž, kterému se začalo přezdívat kapitán Tom, až 30. dubna.

Peníze půjdou britským zdravotníkům, kteří v současnosti bojují s epidemií koronaviru. Tomova dcera Hannah Ingram-Mooreová řekla, že je na otce velmi pyšná a vybraná částka jí vyrazila dech. „On je ztělesněním naděje v těchto těžkých časech a myslím, že všichni něco takového potřebujeme vidět,“ řekla.

Moore chtěl charitativní akcí také poděkovat zdravotníkům, kteří mu v minulosti pomohli dostat se z rakoviny i následků zlomené pánve. Tito lidé mají nyní plné ruce práce s rostoucím počtem případů onemocnění covid-19. „Všichni si musíme uvědomit, že se z toho nakonec dostaneme a všechno bude dobré,“ řekl svým krajanům s tím, aby neztráceli naději. Poslední Moorovo kolečko se uskutečnilo za účasti čestné stráže z jeho vlastního yorkshirského pluku.

Kapitánovu aktivitu oceněla řada britských politiků i celebrit. Premiér Boris Johnson, který se z nemoci sám zotavuje, vzkázal přes svého mluvčího, že Moorovo mimořádné hrdinské úsilí chytlo srdce národa. Lidé už dokonce sepisují petici, aby byl oceněn rytířským řádem. Premiérův úřad uvedl, že prozkoumá možnosti, jak Moorea ocenit. „Byla by neuvěřitelná čest něco takového získat, ale já opravdu nic neočekávám,“ reagoval téměř stoletý kapitán.