Britský Vodafone kupuje Kabel Deutschland za 7,7 miliardy eur

Kabel Deutschland

Kabel Deutschland

Britský operátor Vodafone koupí Kabel Deutschland, největší německou firmou poskytující kabelové připojení, za 7,7 miliardy eur. Vedení Vodafonu to oznámilo v pondělí ráno.

Nabídka Vodafone oceňuje jednu akcii Kabel Deutschland na 87 eur. To je o 37 procent víc, než kolik činila tržní kapitalizace německé firmy v únoru letošního roku, kdy o ni Vodafone projevil zájem.

Nákup firmy poskytující kabelové připojení naznačuje změnu taktiky Vodafone, který se v Evropě dosud zaměřoval hlavně na mobilní telefony. Britský Vodafone nákupem v Německu získá 32,4 miliony nových majitelů mobilních telefonů, 5 milionů uživatelů širokopásmového internetového připojení a 7,6 milionu televizních uživatelů.

O Kabel Deutschland se ucházela také Liberty Global, firma vedená známým americkým byznysmenem Johnem C. Malonem. Její nabídka však nebyla tak vysoká jako ta od Vodafone. Představenstvo Kabel Deutschland nyní nabídku od Vodafonu předloží akcionářům a doporučí jim ji přijmout. Není však vyloučeno, že se do hry ještě znovu vrátí Liberty Global.