Brownfieldem roku je Strojírna Oslavany

V roce 2010 přebudovala Strojírna Oslavany spol. s r.o. bývalý rosicko-oslavanský důl KUKLA na moderní centrum pro vzdělávání lidských zdrojů v sektoru průmyslu, podnikání a služeb. Na tuto rekonstrukci získala prostředky z Operačního programu Podnikání a inovace. Areál zaujímá rozlohu 5,4 hektaru a uplatnění v něm nalezne 161 zaměstnanců. Za zdařilou regeneraci brownfieldu společnost získala první místo v kategorii Brownfield roku v rámci soutěže Podnikatelská nemovitost roku 2010.

Na třetím místě skončilo Centrum informačních technologií a aplikované informatiky Slavičín. Objekt bývalých Vlárských strojíren je nyní využíván jako centrum se statutem vědecko-technického parku a centra pro transfer technologií v Průmyslovém areálu Slavičín. Centrum vzniklo s finanční podporou Evropské unie, dotace šla konkrétně z programu Prosperita, který je rovněž součástí Operačního programu Podnikání a inovace.

Podnikatelská nemovitost roku je odborná soutěž vyhlašovaná každoročně Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Sdružením pro zahraniční investice – AFI ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Letos se uskutečnila po jedenácté. Soutěžní investiční projekty posuzuje komise složená ze zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, sdružení AFI a agentury CzechInvest.