Brůna chce hrát extraligu

Patrik Brůna je i přes těžké zranění levé ruky všestranný sportovec.

Šestnáctiletý Patrik Brůna hraje florbal za Torpedo Havířov a hokejbal za Warriors Havířov. Že na tom není nic zvláštního? Nebylo by, ale mladému sportovci chybí levé zápěstí. V pěti letech se mu stala nehoda při zabijačce, kdy strčil svou levou paži do mlýnku na maso.

Začínal jste s florbalem, proč? Začínal jsem v klubu Slavie Havířov, kde jsem byl asi dva roky. Pak jsem přestoupil do FK Torpedo Havířov. Zpočátku mě hodně bavil hokej, jenže tam jsem nedostal šanci kvůli tomu, že součástí povinné výbavy je i rukavice. O hokeji jsem tak musel přestat přemýšlet a florbal mi tento sport nahradil.

Jak zvládáte hrát s vaším handicapem, musí to být jistě o dost náročnější?
Hra s jednou rukou mě vůbec neomezuje, alespoň já to tak nevnímám. Možná trenéři to vidí jinak, ale to byste se musela zeptat jich.

Absolvujete tedy klasický trénink jako všichni ostatní?
Trénoval jsem společně s týmem třikrát týdně. Ale rozhodl jsem se, dát si pauzu, protože jsem začal hrát hokejbal za HC Warriors Havířov. No a dva sporty najednou jsem nestíhal.

Domnívala jsem se, že rukavice je nutná součást výbavy i při hokejbalu?
Ano to je, ale udělili mi výjimku a povolili mi hrát jen s jednou rukavicí.

Takže florbal jste momentálně odsunul na druhou kolej?
Budou to už tři měsíce, co florbal nehraji, a musím se přiznat, že mi začíná chybět. Nejspíš zase začnu florbal hrát naplno.


Těším se na letní turnaje, na ostravské Florbalky a Fat Pipe Cup, na další šanci dostat se na Prague Games jako kapitán, nebo opět vyhrát ligu. Což se nám povedlo v mladších žácích.

Jaký post hrajete?
Hraji levé křídlo, útočím.

A co hokejka, máte nějakou speciální pro lepší držení?
Ne to nemám, hraji s klasickou florbalovou holí. Hraji na pravou stranu s Unihockou.

Přemýšlel jste o tom, že byste si jednou zahrál florbalovou extraligu?
Určitě přemýšlel, rád bych si jednou zkusil extraligový florbal. Sním o tom, že se jednou do některého extraligového týmu v budoucnu dostanu.

Slyšel jste o tom, že by ještě někdo hrál s takovým postižením?
Hledal jsem i na internetu, ale nikoho s podobným zraněním jsem nenašel.