Bruselská bazilika v Koekelbergu má největší jesličky na světě

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Belgická metropole Brusel si pro místní i pro návštěvníky připravila na letošní Vánoce malé překvapení, i když "malé" vlastně v tomto případě zřejmě není tak úplně na místě. V pátém největším kostele na světě, monumentální bazilice v Koekelbergu, jsou totiž až do půlky ledna k vidění největší jesličky světa.

„Letos jsme chtěli udělat něco opravdu pozoruhodného,“ řekl ČTK a Českému rozhlasu mluvčí baziliky Patrick Leveaux při představování tradičních jesliček připomínajících zrození Ježíše Krista. Rozsáhlá bazilika na kopci nad belgickou metropolí výstavy betlémů a jesliček hostí tradičně každý rok již od roku 2000. Zatímco dosud však šlo o expozice menších modelů, letos je vše takřka v životní velikosti.

K vidění je zde přibližně pět desítek figurín a postav, tekoucí voda, řada stromů, mohutné pětimetrové zdi Jeruzaléma a v sakrálních prostorách hodně netypická „věc“ - dvojice živých lam a dalších hospodářských zvířat v malé ohrádce v jednom zákoutí kostela.

„Na ně jsme museli získat speciální povolení,“ připustil Leveaux, podle něhož tak musí na Koelkelberg pravidelně docházet na kontrolu i veterinární správa. „Jesličky jsou ale symbolem života,“ uvedl na vysvětlenou. Právě živá zvířata, která obdivují zejména školáci, to tak mají pomoci dokreslit.

„Líbí se mi ty lamy támhle, ale i tihle ti sloni,“ poznamenal devítiletý Ali, který do baziliky dorazil se školou v rámci výuky. Sám je muslimem, stejně jako řada jeho spolužáků. Právě „zprostředkování“ křesťanských tradic příslušníkům dalších kultur a náboženství je jedním z dalších cílů monumentální expozice. Jak totiž připomněl Leveaux, v Bruselu zhruba čtvrtinu až pětinu obyvatel představují muslimové.

Leveaux odhaduje, že během akce, která trvá od počátku prosince do půlky ledna, do baziliky zavítá kolem 50.000 návštěvníků. Ten si také stojí za tím, že jde o zaručeně největší jesličky světa. „Jsem si jistý,“ zdůraznil opakovaně. Celkově expozice zabírá 2000 metrů čtverečních. „Známe všechny výstavy a expozice, nic takového jako tady opravdu není,“ dodal.