Buď sbohem navždy, skelete KSČ

Skončilo nejhorší období krize a rozhýbe se Ostrava? Přicházejí první nesmělé signály naděje.

Člověk si raději ani nechce představit, jak by to vypadalo, kdyby komunisté své dílo na ostravské ulici 28.října stihli dokončit a budovu krajského výboru strany skutečně dostavět. Nestihli. Zůstal obrovský betonový skelet. Téměř dvacet let tisícům Ostravanů na jedné z nejrůznějších tříd města připomínal, že žádná moc nakonec není absolutní.

Až v posledních dnech obklopily skelet stavební mechanismy. Město loni vše prodalo za třiapadesát miliónů korun společnosti Red House development. A jí najatí lidé se dali do práce. Ze skeletu bude administrativní budova.

Stavební povolení, vydané v roce 1987, kdy byl režim ještě relativně při síle, stále platí. Nakonec, představa, že by někdo v roce 1987 soudruhům na stavbu jejich krajského výboru povolení nedal, je hodně vzdálena od reality.

Takové povolení novým vlastníkům stačí. „Rozestavěná stavba skeletu z konce osmdesátých let je ve vyhovujícím technickém stavu a po provedení sanačních prací bude pokračovat jeho dostavba,“ říká o budoucnosti zatím jen torza budovy Sylvie Pyszková ze společnosti Red House development. Zprovozněno má být všechno už na konci příštího roku. Budova vyroste na devět pater a přibude k ní i parkovací objekt.

Koho do skeletu?

Samozřejmě se jako první nabízí otázka, zda do nových administrativních prostor najdou přestavovatelé komunistického skeletu klientelu. Už tolik firem chtělo ve městě stavět či přestavovat kanceláře a své projekty raději rychle zastavilo. „Již nyní se zabýváme vyhledáváním budoucích nájemců a věříme, že obsazení nových moderních kancelářských prostor v tak atraktivním místě, v sousedství krajských sídel státních orgánů a hejtmanství se nám podaří,“říká o možných budoucích zákaznících Sylvie Pyszová.

Kanceláří v Ostravě je nyní více než dost. Realitní makléři pod podmínkou zachování anonymity mluví o hodně těžkých časech. Nikomu se nechce veřejně připustit, že obchody prostě moc nejdou.

Nordica hlásí hosty

Jedním z pomyslných symbolů stagnace v Ostravě byla až do minulého týdne novotou zářící kancelářská budova Nordica. Moderní stavba vyrostla pár set metrů vzdušnou čarou od skeletu a zatím vyhlížela klienty víceméně marně. Zbytečné bylo lákání na zdvojené podlahy pro snadný rozvod kabeláže či klimatizaci. Nyní společnost Skanska, které budova patří, spokojeně prohlásila, že se jí podařilo pronajmout čtyřicet procent plochy. Od prvního ledna se do Nordicy nastěhuje 430 zaměstnanců společnosti Okin group.

Ovšem ti se do Nordicy sestěhují z jiných kanceláří ve městě. A majitelům opuštěných kanceláří nezbude, než hledat jiné nájemníky.