Bude v Ostravě lékařská fakulta?

Nad lékařskou fakultou v Ostravě stále visí otazník. Rozhodne se možná v dubnu.

Ostrava má Zdravotně sociální fakultu i Fakultní nemocnici. Budoucí lékaři ale musejí studovat v Olomouci, Brně nebo Praze. Město a Ostravská univerzita by lékařskou fakultu chtěly. Zda ji Ostrava opravdu potřebuje, se názory různí.
„Nevím, proč nejde udělat model Karlova Univerzita - „pobočka“ Hradec Králové, tedy v našem případě Olomouc - satelit Ostrava? Podstatná bude kvalita absolventů a ta se ukáže za několik let,“ říká ředitel Vítkovické nemocnice Petr Uhlig.
„Jsem pro, aby fakulta v Ostravě vznikla. Je to škola, která pozvedne prestiž Ostravě i celému kraji a zvýší možnosti vysokoškolského studia na humanitárních oborech. Bude mít také kladný vliv na lékaře obou velkých ostravských nemocnic - městské i fakultní,“ uvádí ředitel městské nemocnice Jan Zháněl.
Magistrát města vznik fakulty podporuje. „Už od počátku roku 2008 jsme pro vznikající lékařskou fakultu na Ostravské univerzitě. V areálu bývalé Fakultní nemocnice v Zábřehu jsme darovali nemovitosti v hodnotě téměř pětapadesát milionů korun. Za stejné období jsme poskytli peníze ve výši přes jednadvacet milionů korun. Celkem tak město přispělo více než šestasedmdesáti miliony korun,“ vypočítává náměstek primátora Lukáš Ženatý.
Ostravě stále chybí pro založení medicíny to nejdůležitější. Tím je souhlas akreditační komise ministerstva školství. Před jejím posledním příjezdem do Ostravy navíc Lékařská fakulta a Fakultní nemocnice v Olomouci vydaly prohlášení, které pobouřilo ostravský magistrát. „Jde o nekorektní a nekolegiální pokus ovlivnit akreditační komisi před jejím příjezdem do Ostravy“, zhodnotil Ženatý.
Kancléř olomoucké univerzity Rostislav Hladký to vidí jinak. „Nevím, z čeho se usuzuje, že jsme proti. Naše prohlášení se k akreditaci nevyjadřuje. Smyslem je vyjádřit zájem o další vzdělávání lékařů ve spolupráci s ostravskou fakultní nemocnicí, nevznikne-li brzy v Ostravě lékařská fakulta,“ sdělil Hladký.
„Ostravská univerzita musí ještě rozpracovat hlavně personální zajištění výuky,“ konstatovala předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková.
Rozhodnutí padne nejdříve v dubnu.