Budějovické kuriozity: největší pes i nejinteligentnější žena

Znáte budějovická NEJ? Krajské město se může pochlubit místními zajímavostmi, které mnoho lidí možná ani nezná.

Bludný kámen, žába na klášteře, nejstarší pivovar, Železná panna. Jsou ale i další zajímavosti. Jaké je nejchladnější místo v okolí města? Kde stojí nejužší dům? Kdo je nejrychlejším Budějčákem?
Našli jsme i lidi zapsané v České knize rekordů. Například bývalá učitelka Zdeňka Machovcová napsala nejdelší text sestavený výhradně z českých příjmení. Příběh se jmenuje Kantor Kule Vymazal a obsahuje 361 příjmení v mužském rodě bez předložek a spojek.

1. Nejužší dům

Stojí na rohu Panské a Mlýnské ulice. V místě, kde se ulice setkávají, měří nejužší budějovický dům na šířku u paty 213 centimetrů, v poschodí ještě méně. Zajímavé je, že v něm v obou patrech funguje restaurace a bar.
Jedna část interiéru měří jen málo přes metr. „Tam je WC. Naštěstí dům není pravidelně široký, dál od rohu se trochu rozšiřuje,“ popisuje vedoucí restaurace Patrik Janda. Přesto to v nejužší části hospody vypadá jako ve vagonu.
Ve středověku sloužilo první patro jako chodba propojující řadu domů. Dům byl součástí opevnění. Chodba vedla až do Rabenštejnské věže, před níž stála brána. Chodil po ní ponocný. Z věže sledoval, zda na Budějovice nemíří nepřátelé nebo jestli někde nehoří.

2. Nejrychlejší muž

Martin Říčař je krajským rekordmanem na krátké tratě. Závodí ve sprintech na sto a dvě stě metrů. Má stříbrnou medaili za loňské druhé místo ve štafetě na čtyřikrát sto metrů na mistrovství Evropy v Novém Sadu v Srbsku.
V porovnání se světem zvířat by ve sprintu skončil někde na desátém místě se psem. Oba dosáhnou krátkodobě rychlosti čtyřicet kilometrů za hodinu. Dohonil by jej ale chrt, zebra nebo kůň. Nejrychlejší je gepard s rychlostí sto dvacet kilometrů za hodinu. Osobní rekordy Martina jsou sto metrů za 10,52 sekundy a dvě stě metrů za 21,46 sekundy. „Ještě jsem před nikým neutíkal. Zato se mi rychlost hodí skoro každé ráno, když dobíhám autobus,“ říká devatenáctiletý mladík, který studuje střední školu.

3. Nejvzácnější strom

Lípa malolistá stará 350 let je nejvzácnějším stromem v Budějovicích. Roste na Sokolském ostrově před plaveckým stadionem. Vyznačuje se členitou korunou a na několik částí rozrostlým kmenem zpevněným betonem. „Kdysi na ní byl státní znak,“ připomíná Radek Kyrian z budějovického odboru životního prostředí.
Lípa měří na výšku patnáct metrů a obvod kmene má 620 centimetrů. Jen o málo menší a mladší jsou další budějovické památné stromy. Například dva dvě stě let staré duby letní rostoucí pod Trägerovým dvorem, další stejně starý dub je v lokalitě u Špačků. Měří pětadvacet metrů a je z památných stromů nejvyšší. Vzácný je také buk lesní nachový, který roste v zahradě domu v Dukelské ulici.

4. Nejstudenější místo

Ani jednasedmdesát let nepřekonalo český rekord nejchladnějšího dne naměřený v Litvínovicích u Budějovic. Na meteorologické stanici v místě dnešního Stecherova mlýna panoval 11. února 1929 mráz o hodnotě 42,2 stupňů Celsia.
Podle budějovické meteoroložky Svatavy Křivancové stanice v jednotlivých lokalitách v rámci města teploty nesleduje. Usuzuje ale, že největší zima bývá právě na okrajích Budějovic, jako je zmiňovaný Stecherův mlýn.
„Hodně záleží na proudění vzduchu z údolí. V centru města mám vypozorované, že nejdéle se drží sníh v ulicích, kde je slunce zastíněné. To jsou ty vedoucí kolmo na ulice od jihu na sever,“ říká Křivancová.
Podle této zkušenosti jsou to například ulice Hroznová, Kanovnická, Široká nebo Karla IV.

5. Nejvyšší stavba

Se sto šedesáti metry výšky je teplárenský komín ve Vrátě v některých statistikách dokonce na třiadvacátém místě mezi nejvyššími stavbami Česka. Podle Miroslava Houfka z teplárny začal fungovat v roce 1989 původně pro tři kotle o výkonu páry pětasedmdesát tun za hodinu, nakonec ale teplárna zprovoznila kotel pouze jeden. Firma na Novohradské ulici musela tak velký komín stavět až na okraji města kvůli tehdejšímu vojenskému letišti. Komín má na koruně výstražná světla a je dvakrát vyšší než Černá věž. „Každoročně děláme jeho revizi. Kontroloři ho musí prohlédnout zevnitř i zvenku po celé délce. Důležitá je i prohlídka koruny na vrcholku. Při větru má celý komín vychýlení od osy o více než metr,“ říká Houfek.

6. Největší pes

Jmenuje se Cheetah. Irský vlkodav z chovné stanice Šedý lord v Dobré Vodě. Bydlí v budějovické městské části Třebotovice. Podle encyklopedie je irský vlkodav největším psím plemenem na světě, v kohoutku měří kolem 71 centimetrů. Cheetah je nadprůměrný.
„V kohoutku má devadesát centimetrů a váží osmdesát kilo. Je mazlivý, klidný a hodný k dětem,“ líčí jeho chovatelka Petra Žifčáková. Denně sní šestiletý pes kilo granulí, spí v bytě a má i křeslo. Nic nenaznačuje, že před třemi sty lety vlkodavy chovali v irských hrabstvích jako lovce vlků. Obrovským stiskem jim rozdrtili hlavu.
Cheetah doma kamarádí s křížencem Golemem, černým voříškem, který mu nesahá ani po kolena. „Uvědomuje si svou sílu, a proto provokace od jiných psů spíše ignoruje. Hlídat ale dokáže. Už tím, že vykukuje za plotem,“ říká Žifčáková, která musí psa krotit jen tehdy, když si chce hrát a začne dovádět a poskakovat jako nezbedné štěně.

7. Nejinteligentnější žena

Šestadvacetiletá Lucie Malechová je předsedkyní budějovické pobočky Mensy, jež sdružuje lidi s nadrůměrnou inteligencí. Pro přijetí musí dosáhnout uchazeč v testech minimálně IQ 130. Z pětadvaceti členů mají někteří i IQ nad 160. „O dosažených hodnotách nemluvíme, je to osobní věc. Na tom naše společenství nestojí,“ říká mladá žena.
Malechová vstoupila do Mensy před čtyřmi lety v Praze, kde studovala ekonomii. „Když jsem se vrátila do Budějovic, bylo mi líto, že tady pobočka nefunguje,“ líčí.
Sehnala deset lidí potřebných k založení. Za předsedkyni ji zvolila valná hromada. Budějovická Mensa pořádá různé veřejné akce, například dětské dny, navštěvuje školy, jezdí na výlety.
Podle Malechové vyšší IQ není jen výhodou. „Pracuji jako účetní firmy. V práci je to v pohodě. Vyšší inteligence může někdy vadit ve vztazích, někteří muži nemají rádi moc chytré ženy. Osobně preferuji přirozenost,“ usmívá se žena.