Buďte ticho, prosí radnice

Ostravské velké obvody vyhlášku o tichu nechtějí, ty menší ano. Jak z toho ven?

Břetislav Buchta, vrchní mistr na železnici z Bartovic, si řekl dost. „Už delší dobu si mně rodina, sousedé i známí stěžují, že někteří lidé často používají sekačky a v horším případě i cirkulárky i v neděli v pravé poledne,“ říká Buchta. Stížnosti ho přiměly k razantnímu kroku. Přišel na zastupitelstvo svého obvodu Radvanice a Bartovice s návrhem, aby v Ostravě začala platit protihluková vyhláška. Buchta přiznává, jak se sám až divil, že se svou aktivitou nenarazil v Radvanicíh a Bartovicích na sebemenší odpor. Všichni byli okamžitě pro. Ovšem obvod sám takovou vyhlášku schválit nemůže.
Výzva místo vyhlášky
Buchtovu iniciativu zmrazilo až vedení ostravské radnice. Náměstek primátora pro životní prostředí Dalibor Madej učinil v Ostravě dosud nevídanou věc. Místo aby podpořil protihlukovou vyhlášku, raději veřejně vyzval občany k vzájemné toleranci a ohleduplnosti. „Samozřejmě, že si myslím, že to má smysl. Jsem proti vyhlášce. Různých omezení a zákonů je už totiž dost,“ vysvětluje svůj krok náměstek Dalibor Madej.
S náměstkem souhlasí i velké obvody města. „S přílišným hlukem nemáme větší problémy. Ty bývaly na Stodolní, ale díky spolupráci s majiteli klubů v podstatě ustaly,“ říká starosta centrálního ostravského obvodu Miroslav Svozil. Vyhlášku nepodporuje. Stejný tón zní i ze Slezské Ostravy. „Občas se objeví stížnosti na hlučné opilce táhnoucí v noci domů, ale jinak je docela klid,“ uvádí mluvčí Slezské Marie Stypková. Zcela opačný je až přístup malého obvodu s venkovským koloritem Krásného Pole: „Doplácíme na to, že vyhlášku jako obvod nemůžeme přijmout sami.Lidé si na rušení svátečních dní stěžují. Vždyť neděle je určena k odpočinku,“ míní starosta Krásného Pole Tomáš Výtisk. „Zavedení vyhlášky podporujeme,“ dodává jednoznačně. Šenov? Spokojenost
Buchtův návrh vyhlášky vychází z protihlukových opatření, která již přijala města a obce v okolí Ostravy. Například v Šenově je zakázáno nadměrně hlučit v neděli a ve dni státních svátků. S výjimkou od deváté do dvanácté dopoledne. „Vyhlášku jsme přijali letos na jaře a zaznamenali jsme velké zlepšení,“ pochvaluje si novou legislativu starostka Šenova Darja Kuchařová. Město Šenov leží hned v sousedství Radvanic a Bartovic. „Lidé řezali dřevo v neděli v poledne. Už s tím přestali. Ani jsme nemuseli nikoho pokutovat. V nejhorším stačila domluva,“ doplňuje šenovská starostka.
Věřím v rozum
Břetislav Buchta nevěří, že by výzva náměstka Madeje po klidu a toleranci cokoli v Ostravě změnila. „Lidé něco takového nebudou respektovat. Jsem skeptický,“ říká Buchta. A se současným stavem se nehodlá smířit. „Budu dál apelovat na radnici, v úvahu přichází i podpisová akce,“ zvažuje další kroky nespokojený Buchta.
Náměstek Dalibor Madej však doufá, že se vše uklidní. „Věřím v zdravý lidský rozum občanů. Pokud budou stížnosti na hluk pokračovat, vyzvu občany ještě jednou,“ plánuje primátorův náměstek Dalibor Madej.