Bydlení v roce 2018: interiér v přírodním stylu

Zdroj: www.favi.cz

4
Fotogalerie

Také se vám v interiéru líbí přírodní – nebo také eko -  styl? Jeho popularita není vůbec náhodná. Tento styl je úzce spjatý s přírodou a zdravím. Současně klade důraz na dodržování principů ekologického způsobu života. Pokud vám chybí v životě příroda, je interiér zařízený v přírodním stylu pro vás to pravé.

Při zařizování interiéru v přírodním či eko stylu byste se měli řídit několika základními pravidly:

  1. Používejte v maximální míře přírodní materiály a také materiály k přírodě šetrné, tedy ekologické.
  2. Držte se přírodní neutrální barevné palety bez výrazných, křiklavých akcentů.
  3. Maximálně využijte přírodní elementy i na dekoracích (přírodniny, kamínky, rostliny, akvária apod.).

Přírodní materiály jsou základ

Hlavním prvkem interiéru v eko stylu jsou přírodní materiály. Jednoznačně jim kraluje dřevo, podobně jako u skandinávského stylu. Pořiďte si jak dřevěný nábytek, tak i podlahy, okenní rámy nebo dveře.

Vhodný materiál i styl určitě najdete na stránkách Favi. Díky Favi ušetříte svůj čas i peníze hledáním toho, co sháníte do svého domu. Zkuste si vyfiltrovat nábytek podle svého vkusu, podle barvy, materiálu i ceny.

www.favi.cz

Nábytek nakupujte pokud možno z masivu, ať již upraveného nebo ponechaného v jeho přirozené, neopracované podobě.  Využívají se všechny typy dřevin – nejčastěji buk, ale i ořech, borovice, třešeň nebo třeba mahagon. Určitě neuděláte chybu kousky z ratanu, bambusu či palmových listů, které navíc vnesou do interiéru lehce exotický nádech.  

Nábytek z těchto materiálů je šetrný k přírodě, výhodou je také příznivá cena ve srovnání s nábytkem dřevěným.  V přírodně laděných interiérech často najdete také kámen, sklo i kov. Přírodní tkaniny jsou samozřejmostí: vede len, nebělená bavlna, vlna nebo juta. V poslední době jsou oblíbené také produkty z recyklovaného papíru či plastu.

www.favi.cz

Barevná paleta z přírody

Příroda je perfektním vodítkem i při volbě barevnosti interiéru. Jako základ si vyberte neutrální tóny, na rozdíl od skandinávského stylu se zde ale ve větší míře objevují teplejší odstíny barevné škály jako je béžová, hnědá či okrová. S tmavšími typy dřeva budou dobře kontrastovat stěny v bílých nebo jemně pastelových tónech. Zeleň listů, trávy a mechu, jemné modrošedé tóny vodní hladiny i sytější zemité odstíny se zase hezky uplatní především na doplňcích a textiliích. V interiéru v přírodním stylu se vyvarujte použití příliš sytých, křiklavých barev, které by harmonii přírodních tónů narušily.

Dekorování: inspirujte se přírodou

Nejjednodušším způsobem, jak interiér v přírodním stylu dotvořit, je využití rostlin všude, kde je to možné. Kromě rostlin v klasických terakotových květináčích se snažte rozmístit do jednoduchých skleněných, ale i třeba hliněných či keramickýchváz. Obdobně je tomu i s ostatními doplňky – nelamte si příliš hlavu s jejich uspořádáním, řiďte se spíše svou intuicí a nechte se vést tím, co vidíte v přírodě. Všechno ale musí působit přirozeně.

Pokud máte rádi přírodu a tento styl vás oslovil, ale nechcete nebo nemůžete zatím hned celý interiér přetvářet, je mnoho způsobů, jak se přírodě doma přiblížit. A nemusí vás to stát ani korunu. Využijte prostě přírodniny – tedy vše, co vám příroda zdarma nabízí. Kromě rostlin, listů a větviček, o kterých již byla řeč, jsou zajímavým nápadem na dekorování kamínky a oblázky. Položte je volně na okenní parapet, nasypte do jednoduché skleněné nádoby a usaďte do nich svíčku nebo již zmíněné suché větve, větší kameny použijte místo těžítka. Popusťte uzdu fantazii nebo se podívejte pro inspiraci třeba na Pinterest. Zarámujte si vylisované květiny z letního herbáře nebo barevné podzimní listy. Stěnu ozdobí i tisky jako vystřižené ze starých učebnic botaniky nebo přírodovědy – stačí zajít do antikvariátu.

Přírodní styl nesluší jen venkovským domům, určitě bude pasovat i do městského bytu. Nedejte se odradit prvky, které nemůžete momentálně změnit - například podlahy, okna a dveře v novostavbách jsou často již dané a jejich výměna je nákladná. Vsaďte pro začátek na doplňky a postupně obměňujte i nábytkové kusy. Pro pomoc s hledáním nových kousků zajděte na Favi. Favi je vyhledávač nábytku a dekorací, kde si vyberete si z více než 500 českých kamenných obchodů a e-shopů.