„Být synem slavného otce mů že být limitující“

Atleti AC Tepo Kladno se po roce vrátili do extraligy. Body družstvu pravidelně nosili i čtyři mladí běžci na 800 a 1500 metrů Jan Flídr, Vojtěch Kamenský, Ladislav Steiner a Ondřej Klesnil.

Dva z mladých kladenských atletů mají slavné otce, kteří běhali na stejných tratích. Klesnil a Kamenský se „půlku“ učili od tátů i doma. Flídr studuje práva, Kamenský biomedicínské inženýrství, Steiner České vysoké učení technické. Klesnil, který se nedávno vrátil z Anglie, kde pracoval kvůli angličtině na farmě, zatím studijní obor hledá. Přišli spolu na Sletiště jako čtyři mušketýři a chystali se na deštivý trénink.

Do extraligy jste z baráže postoupili jako její vítězové, tak to byla procházka růžovým sadem?

Flídr: Procházka to nebyla, i když jsme zvítězili s přehledem téměř o sedmdesát bodů, což je jako když se ve fotbale vyhraje 5:0.
Kamenský: Tušili jsme, že postoupíme, ale původní propočty byly tak na třetí místo.
Steiner: Nebyli jsme favority, ale padla hromada osobáků. Zvítězil týmový duch.
Klesnil: Táta spočítal, že postoupíme ze třetího místa, ale jisté obavy byly, protože realita je vždycky jiná. Výhoda byla, že máme v týmu hodně kladenských odchovanců.

Kluci, Kladno má několik sportů v nejvyšší soutěži. Víte jaké? Flídr: Hokej, volejbal, pinec (dívá se tázavě na kamarády).
Kamenský: Ještě hokejbal, florbal, ne?
Steiner a Klesnil: A není co dodat.
Zajdete se někdy podívat na jiný sport než atletiku? Flídr: Občas zajdeme na hokej, protože tam máme kamaráda Tomáše Knotka.
Kamenský: Chodíme společně, byli jsme se podívat i na přípravné zápasy. Teď už nebude tolik tréninků, tak začneme chodit víc.
Steiner: Kromě hokeje zajdu i na volejbal.
Klesnil: Nejvíc ale chodíme na hokej. Věřím, že letos bude Kladno lepší a konečně se dočkáme play-off.
Je výhoda mít slavného tátu, který běhal za nároďák? Flídr: Výhoda je, že je člověk odmalička ke sportu vedený, ale může být i svazující, že je nositelem slavného jména. Vyšlapanou cestičku ale Vojta s Ondřejem rozhodně nemají.
Kamenský: Táta mě nemůže protlačit do lepšího týmu, protože když to nezaběhnu, tak to nezaběhnu. Čas mluví jasně.
Steiner: Nemyslím si, že je to výhoda, může to být i limitující.
Klesnil: Odmalička se v atletice pohybuju, pamatuju se, když táta běhal. A já na tom zdaleka nejsem tak jako tenkrát táta.
Filmový Forest Gump řekl slavnou větu: Od té doby, když jsem někam šel, tak jsem utíkal. Je běh životní styl? Flídr: Není to špatné, když dokážu doběhnout autobus.
Klesnil: A když mě někdo chce zbít, tak mu uteču! Ne, vážně, je to určitá droga, ten pocit únavy je úplně jiný.
Steiner: Je to svým způsobem životní styl, nedokážu si představit, že bych dlouhou dobu neběhal.
Kamenský: A taky můžu utéct z města do lesa a vyčistit si hlavu.
Čím je pro vás osmistovka zajímavá? Tam asi hraje roli nejen absolutní rychlost, ale i taktika, lokty při získávání pozice na oválu. Flídr: Půlka je specifická, ani na chvíli si neodpočinete. Jak na chvíli zaspíte, balík běžců vám uteče a těžko se dohání. Musíte být furt ve střehu.
Kamenský: Je to mela, každý chce být na druhém, třetím místě. Tahle trať není mnohdy o tom, kdo je nejrychlejší, ale kdo se v závodě nejlépe orientuje. Ideální závod je, když člověk neodtáhne ani metr a vyveze se za ostatními.
Ale to je prasárna… Kamenský: Zátopek by asi řekl, že je, ale teď se tak běhá.
Steiner: Jedna chyba rozhoduje o tom, jestli budeš první nebo poslední. Já jsem si k půlce přiřadil jako doplňkovou trať čtyřstovku.
Klesnil: Přiznám se, že mám raději 1500 metrů. Nemám takovou absolutní rychlost jako tady kluci.
Kdo je v Kladně atletickou hvězdou budoucnosti? Flídr: Sedmibojařka Eliška Klučinová.
Kamenský: Souhlasím, ale v Kladně roste i teprve patnáctiletý sprinter Marek Bakalár a běžkyně na 400 metrů překážek Kristina Schrobová.
Steiner: Jestli Marek Bakalár vydrží, tak se máme na co těšit.
Klasnil: Klučinová a Bakalár, výborný je i oštěpař Jan Mihál, nejlepší český oštěpař, který není ze stáje Jana Železného.
Co se vám ještě kromě atletiky vejde do života? Flídr: Trávíme hodně času spolu. Doma se věnujeme i studiu, občas si zajdeme do nějakého restauračního zařízení.
Všichni: No, zajdeme do hospody Pod vobraz.
To je mnohoznačný název…**

(kluci se culí)
Kamenský: To je jen shoda náhod.
Klesnil: My se tam chodíme dívat na televizi…